Ana Sayfa Sosyal Tıp 1 Yıl Boyunca Alkol İçmeyi Bırakırsanız Vücudunuzda Neler Değişir?

1 Yıl Boyunca Alkol İçmeyi Bırakırsanız Vücudunuzda Neler Değişir?

Bir yıl boyunca alkol içilmediğinde vücutta birçok sağlıklı değişimler yaşanıyor. Bu değişimleri Sputnik derledi.

Alkolün zararlı etkileri, uzmanlar tarafından sık sık uyarılar ile hatırlatılıyor. Diğer yandan özellikle son yıllarda popüler olan, internet aracılığıyla organize edilen ve birçok kişinin hikayelerini paylaştığı ‘Alkolsüz Ekim’ gibi farklı ‘challengelar’ bulunuyor. Bu süre zarfında insanlar internet ortamlarında birbirlerini teselli ederek, 1 ay boyunca ‘kötü alışkanlıklardan’ uzak durmaya çalışıyor. Bu gibi etkinlikler ise son zamanlarda artıyor. Peki, 1 yıl boyunca alkol içmezseniz vücudunuzda ne gibi değişiklikler olur?
Uzmanlar, alkol içilmediği ilk günlerde normale oranla uyku kalitesinde artış gözlemlendiğini aktardı. Ayrıca hayatta daha rasyonel kararlar alınıldığı ve yaratıcılık oranının arttığı belirtiliyor. Bunun da ötesinde, alkol harcamalarınız olmayacağı için cebinize para kaldığı gibi, bir ay sonrasında kalp krizi ve felç riski azaltıyor ve karaciğer ve böbrekler de iyileşiyor.

Devamında ise, enerji seviyesinde ve ruh halinde büyük bir gelişim meydana geliyor. Hayattan keyif almayı büyük oranda etkileyen dopamin seviyesi normal seviyeye geliyor ve böylece insanlar birçok etkinlikten daha fazla keyif almaya başlıyor.
Alkol içtikten sonra dopamini çok salgılan beyin, dopamin reseptörlerine aşırı yükleniyor ve uyuşturuyor. Devamında bunu düzeltmek için beyin de üzüntü ve umutsuzluk hormonları baş gösteriyor. Fakat kısa bir süre dahi alkolü bırakanlar, bu tür sorunları rahatça aşabiliyor.

Bununla birlikte, alkoldeki yüksek kaloriden dolayı sağlıklı bir şekilde kilo kaybı da yaşanıyor. Burada alkol yerine yemek yeme alışkanlığını yerleştirmemek önemli.
Üçüncü aydan itibaren karaciğer, mide, meme, ağız, yumurtalık, gırtlak, yemek borusu ve daha birçok kanser riskine yakalanma riskiniz azalıyor. Alkolsüz yaşam ayrıca cildi de büyük oranda güzelleştiriyor ve iyileştiriyor.

Peki ya bir yıl sonra?
1 yıl boyunca alkol tüketmeyen bir kişide büyük miktarda enerji artışı, sağlıklı ruh hali, kilo problemi kalmamış ve iyi sosyal ilişkilere sahip oluyor. Dopamin seviyesindeki artış sayesinde yeni deneyimlere daha iyi tepki veriliyor ve insanlar daha mutlu oluyor. Buna ek olarak hem gündelik hayatta hem de iş verimliliğinde büyük bir artış yakalanıyor.
Uzmanlar, cüzdanınızı da sevindiren bu alışkanlık sayesinde alkol veya kutlamaya para harcamak yerine farklı türde zevk veren birçok alışkanlığın kapısı da açılmış olduğunu belirtiyor. Son olarak, kanser, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı ve böbrek hastalığı riski önemli ölçüde düşüyor ve vücuttaki hastalıklara karşı bağışıklık fonksiyonu çok daha iyi bir şekilde çalışıyor.

What Happens to Your Body When You Stop Drinking Alcohol

Alkol Vücuda Neler Yapıyor?

Alkol vücudumuzdaki tüm organlar üzerinde tahrip edici etki gösteriyor. Her yıl 3,5 milyon insan alkole bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor. Karaciğerden akciğere kalpten beyne kadar tüm organlar ve sistemler üzerinde ciddi zararları olan alkol, vücuda alındıktan 3 dakika sonra tüm hücrelere ulaşarak yıkıcı etki oluşturmaya başlıyor.  
 
SES:
Alkol vücuttaki su miktarını azaltır.  Vücudun susuz kalması ise, sese, konuşmaya ve şarkı söylemeye olumsuz olarak yansır. Alkol kullanımı öksürük, ses kısıklığı, düşük perdeli kalın bir sese yol açar.
 
DAMAR SAĞLIĞI:
Alkol, toksik bir maddedir. Tüketimi arttıkça, damar sertliği ve damar daralmasına yol açar; vücuttaki tüm organlara zarar verir.
 
UYKU:
Alkol kullanan kişinin uyku düzeni ve uyku kalitesi bozulur. Alkol kullanımı sık sık uyanmaya ve derin uykuya dalamamaya neden olur.
 
AĞIZ:
Alkol, ağız kuruluğu, ağız kokusu, tat alma duyusunda bozulma, ağız içi enfeksiyonlar ve diş eti hastalıklarına yol açar.
 
BURUN:
Alkol kullanımı koku duyusunda azalma, burun çevresindeki kılcal damarlarda kırılma veya patlama nedeniyle burun kanamalarına neden olur.
 
KALP:
Alkol, kalpte ritim bozukluğuna, damar kireçlenmesine ve kalp yetersizliğine sebep olur.
 
MİDE:
Alkol, çeşitli mide rahatsızlıklarına ve sindirim bozukluklarına neden olan etmenler arasında ilk sıralarda yer alır. Uzun vadede gastrit, ülser ve mide iltihabına neden olur.
 
KARACİĞER:
Alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları en basit olarak karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar giden bir tablo oluşturur.

AKCİĞER:
Alkol kullananlarda tüberküloz görülme riski 28 kat daha fazladır. Kusmalar sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçması nedeniyle akut akciğer iltihabı oluşabilir.
 
HAMİLELİK:
Alkol kullanımı, anne karnındaki bebekte fetal alkol sendromuna sebep olarak bebeğin beyin ve kalp gelişimine zarar verir. Hamile kadınların alkol almaları durumunda alkol kana karışıp plasentadan geçerek fetüse ulaşır. Bebekte gelişme geriliği, beyin ve sinir sisteminde hasarlar gibi doğum kusurları ortaya çıkarabilir. Alkol fetüsü her safhada olumsuz etkiler ancak özellikle ilk aylarda çok daha ciddi zararlara neden olur.
 
CİLT:
Alkol, damarlarda genişlemeye ve cilde daha fazla kan gelmesine bağlı kızarıklığa ve şişkinliklere yol açar. Ciltte kalıcı kızarıklığa neden olur.
 
BEYİN:
Alkol beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Kısa dönemde düşünme, karar verme ve hareket etme yetilerinde bozulmaya bağlı ölümle dahi sonuçlanabilecek kazalara yol açabilir. Uzun vadede ise beyin hücrelerinin ölümü sonucu bunamaya yol açar.
 
GÖZ:
Alkol, beyinden göze giden görme sinirlerini tesiri altına alır, göz bebeğinde sararma, uyuşmaya sebep olur, görme bozukluklarıyla gözlerde körlüğe kadar gidebilecek tahribat oluşturur.
 
ÜREME:
Alkol, erkek ve kadında üreme sisteminde bozukluklara yol açar. Alkol kullanımı, erkeklerde cinsel gücü azaltıcı bir etki gösterirken, iktidarsızlığa neden olur.