Ana Sayfa Tıp&Sağlık 10 Kişiden 1’i Zarif Bir Şekilde Yaşlanıyor

10 Kişiden 1’i Zarif Bir Şekilde Yaşlanıyor

Harvard’da yapılan bir araştırma, orta yaş beslenme alışkanlıkları ile başarılı yaşlanma arasındaki bağlantıyı inceledi.

30 yıl boyunca 100 binden fazla kişiyi izleyen araştırmacılar, orta yaştan itibaren meyve, sebze, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar açısından zengin beslenmenin sağlıklı yaşlanma olasılığını önemli ölçüde artırabileceğini buldu.

Araştırma, sağlıklı diyetlerin yalnızca hastalıkları önlemekle kalmayıp aynı zamanda ileri yaşta bağımsızlığı ve yaşam kalitesini de desteklediğini vurguladı. Temel bulgular, alternatif sağlıklı beslenme endeksi ve gezegensel sağlık diyeti gibi belirli diyetlerin sağlıklı yaşlanmayı teşvik etmede özellikle etkili olduğunu göstermektedir.

Hepimiz zarif bir şekilde yaşlanmayı arzularız, ancak yakın zamanda yapılan bir çalışma, 10 kişiden 1’i daha azının 70 yaşından sonra iyi fiziksel, bilişsel ve ruhsal sağlığı koruyarak hastalıksız yaşayabildiğini ortaya koyuyor.  Çalışma, orta yaşta sağlıklı bir diyete uymanın sağlıklı yaşlanma şansınızı artırabileceğini göstermektedir.

30 yılı kapsayan 100 den fazla kişiden alınan verilere dayanan araştırma, 40’lı yaşlarından itibaren sağlıklı bir diyet uygulayan kişilerin, bunu yapmayanlara kıyasla 70 yaşında fiziksel ve ruhsal olarak iyi işlev görme olasılıklarının yüzde 43-84 daha fazla olduğunu ortaya koydu.

“Orta yaşta sağlıklı beslenme düzenlerine uyan kişiler, özellikle meyve, sebze, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar açısından zengin olanlar, sağlıklı yaşlanmaya ulaşma olasılıkları önemli ölçüde daha yüksekti”

Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulundan  Dr. Anne-Julie Tessier, “Bu, orta yaşta ne yediğinizin ne kadar iyi yaşlanacağınız konusunda büyük bir rol oynayabileceğini gösteriyor.”

Araştırma sonrası elde edilen bulgular Chicago’da düzenlenen Amerikan Beslenme Derneği’nin amiral gemisi yıllık toplantısı olan NUTRITION 2024’te sundu.

Optimal Dietary Patterns for Healthy Aging: Two Large US Prospective Cohort Studies

Araştırmanın detayları ve bulguları 

Araştırmacılar 1986’ya kadar uzanan 106.000’den fazla kişiden alınan verileri analiz etti. Katılımcılar çalışmanın başlangıcında en az 39 yaşındaydı ve kronik hastalıklardan uzaktı ve her dört yılda bir anketler aracılığıyla diyetleri hakkında bilgi verdiler. 2016 itibarıyla, çalışma katılımcılarının neredeyse yarısı ölmüştü ve sadece %9,2’si kronik hastalıklardan uzak ve iyi fiziksel, bilişsel ve ruhsal sağlıklarını koruyarak 70 yaşına veya daha fazlasına kadar hayatta kalmıştı.

Diyet Modelleri ve Sağlıklı Yaşlanma

Araştırmacılar, daha önceki bilimsel çalışmalar tarafından tanımlanmış sekiz sağlıklı diyet modelinin her birine uyum açısından en yüksek ve en düşük beşte birlik dilimdeki kişiler arasındaki sağlıklı yaşlanma oranlarını karşılaştırdı.

En güçlü korelasyon, Amerikalılar için Diyet Kılavuzlarına sıkı uyumu yansıtan bir model olan alternatif sağlıklı beslenme endeksinde görüldü. Bu diyet örüntüsündeki en üst beşte birlikteki katılımcıların, en alt beşte birliktekilere göre sağlıklı yaşlanma olasılığı %84 daha fazlaydı.**

Ayrıca hiperinsülinemi diyeti için ampirik diyet endeksi, gezegensel sağlık diyeti (%68), alternatif Akdeniz diyeti (%67), hipertansiyonu durdurmaya yönelik diyet yaklaşımları (DASH) diyeti (%66), nörodejeneratif gecikme için Akdeniz-DASH müdahalesi (MIND) diyeti (%59) ve ampirik diyet inflamatuar örüntüsü (%58) için de güçlü korelasyonlar bulundu.

Araştırmacılar fiziksel aktivite ve sağlığı etkilediği bilinen diğer faktörleri hesaba kattıklarında bile, diyet ve sağlıklı yaşlanma arasındaki bağlar güçlü kaldı.

Çalışmanın orta yaştaki beslenme düzenlerine odaklanması göz önüne alındığında, yaşamın ilerleyen dönemlerinde daha sağlıklı bir beslenme düzenine geçmenin potansiyel etkilerini açıklamaya yardımcı olabileceği belirtildi.