Bir kişinin Tip 2 diyabet hastası olup olmadığını görmek için, kan testleri için bir kliniğe giderek sonuçları beklemek zorunda. Yeni yapılan bir araştırmaya göre, 10 saniyelik bir akıllı telefon ses kaydnın, bir kişinin diyabetik olup olmadığını tespit ettigi bulundu.
Çalışma, uluslararası biyoteknoloji firması Klick Labs’tan bilim adamları tarafından gerçekleştirildi. Diyabet olmayan 192 kişi ve tip 2 diyabetli 75 kişi teste tabi tutuldular.
Her kişiden, iki hafta boyunca günde altı defaya kadar bir uygulama aracılığıyla kendi akıllı telefonlarına belirli bir konuşulan ifadeyi kaydetmeleri istendi. Her bireyin konuşma hızına bağlı olarak bu kayıtlar altı ila 10 saniye uzunluğundaydı.
Ortaya çıkan 18.465 kaydın 14 akustik özelliği analiz edildiğinde, bu özelliklerin birçoğunun (perde ve yoğunluk gibi) diyabetik ve diyabetik olmayan katılımcılar arasında tutarlı bir şekilde farklılık gösterdiği bulundu. Bu farklılıklar insan kulağı tarafından tespit edilemese de sinyal işleme yazılımları tarafından tespit edilebiliyordu.
Bu bulgu, tip 2 diyabet geliştirmenin kişinin sesinde hafif değişikliklere neden olduğunu göstermektedir.
Bu teoriyi akılda tutarak, bilim adamları ses kayıtlarını yaş, cinsiyet, boy ve kilo gibi hasta bilgileriyle birlikte analiz eden yapay zeka tabanlı bir program oluşturdular. Gönüllüler üzerinde test edildiğinde bu programın tip 2 diyabetli kadınları tespit etmede yüzde 89, diyabetik erkekleri tespit etmede ise yüzde 86 doğru olduğu kanıtlandı.
Teknoloji geliştikçe bu sayıların da artması gerekiyor. Referans olarak ekip, geleneksel açlık kan şekeri testlerinin her iki cinsiyet için de yüzde 85 doğru sonuç verdiğini, glikolize hemoglobin ve oral glukoz tolerans testlerinin ise sırasıyla yüzde 91 ve yüzde 92 doğru olduğunu buldu.
Daha büyük ve çeşitlir nüfus üzerinde ses testinin yapılmasına hazırlanan ekip, “Şu anki diyabet tespit yöntemleri çok fazla zaman, seyahat ve maliyet gerektirebilir. Ses teknolojisi bu engelleri tamamen ortadan kaldıracak potansiyele sahip.”