Ülkemizde her yıl, akademik eczacılık eğitiminin başladığı 14 Mayıs tarihi, Eczacılık Bayramı olarak kutlanıyor. Ancak, eczacılar ekonomik, sosyal, şiddet gibi sorunlar dolayısıyla 14 Mayıs Eczacılık Bayramı’nı uzun yıllardır sevinçle kutlayamıyor. Bu yıl eczacılar, 14 Mayıs Eczacılık Bayramında tüm bu sorunlara rağmen pandemi nöbetinde halkımıza kesintisiz ilaç ve eczacılık hizmetini sürdürmeye devam ediyor.
14 Mayıs Eczacılık Bayramı dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Borç ve iflasın eşiğinde olan eczacılar tüm sorunlarının görmezden gelinmesine rağmen bu yıl küresel salgın sürecinde 14 Mayıs Eczacılık Bayramını ilaç ve eczacılık hizmetini ücretsiz maske dağıtma görevini de yerine getirerek geçirmenin haklı gururunu taşımakta, pandemi nöbetinde halkımıza hizmet ederek kutlamaktadır” diyerek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olan eczacılık, Türkiye’de olduğu gibi dünyada da önemli meslek gruplarından biridir. Eczacılık, her şeyden önce insan sağlığını ve dolayısıyla toplum sağlığını merkeze alan bir meslektir. Ancak, ilaçtaki eczacı karlılığının sürekli erozyona uğraması, SGK’nın reçete ve rapor yazımı ile ilgili tüm sorumlulukları eczacılara yüklemesi, özellikle nöbetlerde yaşanan şiddet olayları, eğitim görevlisinin bile olmadığı çok sayıda fakülte açılması gibi birçok faktör eczacılık mesleğini sorunlar yumağı içinde boğuşan bir meslek haline getiriyor.”
Saydan, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü ile ülkemizin de Mart ayından bu yana mücadele ettiğini ve bu virüsten ilk kaybın bir eczacı olduğunu hatırlatarak, “Şimdiye kadar bu virüsten 6 eczacı hayatını kaybetti ve onlarca eczane de etkilendi” dedi.
Saydan konuyla ilgili şöyle devam etti:
“7/24 hastalarımıza hizmet veriyoruz ve birçok hasta eczaneye girip çıkıyor. Dolayısıyla bulaş riski en yüksek meslek grubuyuz. Ancak, eczacılar olarak kendi imkanlarımızla ve hiçbir destek olmadan çalışma ortamımızın güvenliğini ve hastaların birbirine virüsü bulaştırmaması için birçok önlem almaya çalışıyoruz.
Virüsle en ön safta mücadele eden ve virüsten dolayı maddi manevi her açıdan en çok etkilenen meslek gurubu olarak, eczanelerimizin virüsle mücadele kapsamında uygulanan koruyucu hizmetlerden öncelikli olarak yararlandırılması gerekmektedir.
Pandemi ile mücadelede vazgeçilemez bir konumda olduğu açık bir şekilde görülen eczacıların cephede yalnız bırakılmaması ve desteklenmesi gerektiği için yetkililer tarafından eczacılar için ekonomik tedbirler de mutlaka alınmalıdır. Bunların başında ilaç depolarına olan eczane ödemelerinde rahatlama yapacak tedbirlerin alınması gelmektedir. Bağ-kur, SSK prim desteği, vergi indirimi ve muafiyeti, kira desteği gibi konular da mutlaka hayata geçirilmelidir. Diğer taraftan eczacıların sürekli zarar etmesine neden olan fiyat indiriminden doğan zararlar, SGK’nun kamu iskontosunu uygulamayan ilaçlar gibi kronik bazı sorunları giderecek düzenlemelerin de yapılması gerekiyor. Yetkililerin bu konuda virüs ile savaşta en ön safta yer alan eczacıları yalnız bırakmayacağını ümit ediyoruz.
Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak halkımıza kesintisiz ilaç ve eczacılık hizmetini sunmaya devam ettiğimiz, bayram gibi kutlanacak “Eczacılık Bayram“ larına kavuşacağımız günlere ulaşmayı diliyoruz. “
TEİS