Çocuk felci (poliomyelit) ya da kısa adıyla polio, daha çok 5 yaş altındaki çocukları etkileyen kalıcı felç yapabilen bir hastalıktır. Hasta kişilerin dışkısı ile etrafa yayılan virüs su ve gıdalar aracılığıyla sağlıklı kişilere bulaşır. Hastalanan çocukların bir kısmında kalıcı felçler gelişir ve ömür boyu yaşantılarını etkilerken, felç gelişen çocukların %5-10’u solunum kaslarının felç olması ile hayatını kaybeder.
Poliomyelit yakın zamanlara kadar önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmiştir. 1988 yılında tüm dünyada yaygın olan hastalık nedeniyle 125 ülkede 350 000 çocuk hastalanmışken, bu tarihte başlatılan polio eradikasyon çalışmaları sayesinde 2018’de dünya genelinde sadece 33 olgu bildirilmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü bu yıl Avrupa’nın 20 yıldır polio virusundan arınmış olmasını kutlamak üzere etkinlik düzenlemektedir; hedef tüm dünya ülkelerini poliodan arındırmaktır. Poliomyelit bugün iki ülkede, Afganistan ve Pakistan’da bildirilmektedir. Bu iki ülkede de aşılama çalışmaları büyük zorluklara rağmen sürdürülmekte ve tam eradikasyon hedeflenmektedir. Polio, çiçek hastalığından sonra insanoğlunun dünya üzerinden sileceği ikinci hastalık olmaya çok yakındır. Ancak eradikasyon tamamlanamazsa dünyaya yeniden yayılma tehlikesi bulunmaktadır.
Bu başarıda polio aşısını geliştiren ve “Güneşin patenti olur mu?” diyerek bedelsiz bir şekilde insanlığın kullanımına kazandıran Jonas Edward Salk ile gerektiğinde canını tehlikeye atarak en ücra köy ve mezralara ulaşıp çocukları aşılayan sağlık çalışanlarının rolü her zaman minnetle hatırlanacaktır.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği olarak milyonlarca sakatlık ve ölümü engelleyen aşıların insan sağlığına en faydalı buluşlar olduğunu bir kez daha hatırlatıyor bu vesileyle tüm vatandaşlarımızı güncel tehdit olan COVID-19’a karşı aşılanmaya davet ediyoruz.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu