Ana Sayfa Ekonomi 2019 yılı kimya ihracat hedefi 19 milyar dolar

2019 yılı kimya ihracat hedefi 19 milyar dolar

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister

ADİL PELİSTER: “HEDEFİMİZE ULAŞTIK, GURURLUYUZ”

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre; Aralık ayında kimya ihracatı 2017 yılı Aralık ayına göre yüzde 10,48 artışla 1 milyar 522 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye 2018 yılında ihracat rekoru kırarken, kimya sanayi de Aralık ayında gösterdiği büyük başarıyla en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektör oldu.

Kimya sanayi ihracatı 2018 yılını ise yüzde 8,23 artışla 17 milyar 444 milyon dolar ile otomotiv ve tekstilden sonra üçüncü sektör olarak tamamladı.

Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren üçüncü sektörü konumundaki kimya sektörü, ihracatta kalıcı ikincilik hedefi doğrultusunda, bu yıl içerisinde Haziran, Eylül, Ekim aylarından sonra dördüncü defa Aralık ayında ikinciliğe yükseldi. 2018 yılında en çok kimya ihracatı yapılan ülkeler arasında Mısır, Almanya, Irak, ABD, İspanya, İtalya, İngiltere, Hollanda, Yunanistan ve İran ilk onda yer aldı.

Aralık ayında en çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler sıralamasında ise Mısır 85 milyon 822 bin dolarlık ihracat rakamıyla zirvede yer alırken, İtalya 83 milyon 782 bin dolarlık ihracatla ikinci, Birleşik Arap Emirlikleri 75 milyon 647 bin dolarlık ihracatla üçüncü oldu. İlk onda yer alan diğer ülkeler ise sırasıyla Irak, ABD, Almanya, İspanya, İran, İngiltere ve Hollanda.

Türkiye’de ihracatın lokomotif sektörlerinden olan kimya sanayinin hedefine ulaştığını belirten İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Kimya sektörümüz 2018 yılında ay bazında dördüncü defa ikinci olarak yerini tescillemiş oldu. Böylece 17 milyar dolar hedefini de aşarak 17.4 milyar dolarlık ihracatta otomotiv ve tekstilin ardından üçüncü sıraya yerleşti. Vadettiğimiz gibi kalıcı ikinciliğe emin adımlarla ilerledik. Gururluyuz” dedi.

2019 yılı kimya ihracat hedefi 19 milyar dolar

Kimya sektörünün 2018 yılını değerlendiren ve 2019 yılı hedeflerini açıklayan Pelister şunları söyledi: “2018 yılı boyunca hem yurtiçi hem yurtdışı toplam 18 ticaret ve alım heyeti organizasyonu, 10 milli katılım fuar organizasyonu, 6 sektörel uluslararası rekabetçiliği geliştirme projeleri (UR-GE), 6 sektörel eğitim, 5 seminer ve 4 çalıştay düzenledik. 2018 yılında yeşil pasaport alma koşullarını sağlayan 196 üye firmamızın başvuru işlemlerini gerçekleştirdik. Üye firmalarımızın Alibaba, Turkish Exporters, Kompass ve Chemorbis e-ticaret sitelerinden faydalanması amacıyla, Tim ve Ticaret Bakanlığının desteklerine ilave olarak yüzde 20 destek sağladık. 1380 üye firmamız bu destekten yararlandı. 2019 yılında da sektör ihracatımızın artmasına katkı sağlayacak faaliyetleri desteklemeye devam edeceğiz. İhracatımızın artması ve 2023 hedeflerine ulaşmamız için özellikle KOBİ’lerimizi daha fazla ihracata yöneltmemiz gerekiyor. Bu kapsamda 2019 yılında e-ticaret ağının genişletilmesi, ihracatçının finansmana ulaşımının kolaylaştırılması, kimya sektöründe yerlileştirme, Türkiye Tanıtım Grubu fonlarının kimya sektörü ve alt kırılımlarında daha adil paylaşımı ve verimli kullanılması ile Türk Ticaret Merkezleri ağının genişletilmesi hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere yoğunlaşacağız. Kimya sektörünün 2019 yılında yüzde 3,5 büyümesini öngörüyoruz. 2019 yılında kimya sektörü ihracat hedefimiz ise 19 milyar dolar.”

Kimya alt sektörlerinde en çok “plastikler ve mamulleri” ihracatı gerçekleştirildi

Alt sektörlerde plastik ve mamulleri ihracatı kimya ihracatının itici gücü olmaya devam ediyor. Aralık ayında en fazla ihracatı gerçekleştirilen plastikler ve mamulleri, 472 milyon 102 bin 615 dolarlık ihracatla birinci sırada yer aldı. İkinci sırada 372 milyon 791 bin 999 dolarlık ihracatla mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünleri yer alırken, anorganik kimyasallar ihracatı 154 milyon 796 bin 111 dolarla üçüncü sırada yer aldı. Anorganik kimyasalları takiben ilk onda yer alan diğer sektörler ise; ‘uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun’, ‘kauçuk, kauçuk eşya’, ‘eczacılık ürünleri’, ‘boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları’, ‘organik kimyasallar’, ‘muhtelif kimyasal maddeler’ ve ‘yıkama müstahzarları’ oldu.