Nobel Tıp Ödülü bu yıl ABD’li bilim insanları Harvey J. Alter, Charles M. Rice ile İngiliz bilim insanı Michael Hougtan’ın oldu.
Stockholm’deki Karolinska Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, bilim insanlarının ödüle Hepatit-C virüsünü keşifleri ve bu alandaki çalışmaları nedeniyle layık görüldüğü ifade edildi.
BREAKING NEWS:
The 2020 #NobelPrize in Physiology or Medicine has been awarded jointly to Harvey J. Alter, Michael Houghton and Charles M. Rice “for the discovery of Hepatitis C virus.” pic.twitter.com/MDHPmbiFmS— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2020
Açıklamada, bilim insanlarının keşifleri sayesinde Hepatit C’nin tedavi edilebildiği belirtildi. Bilim insanlarının kronik hepatit hastalığının nedenini keşfederek yeni ilaçların yanı sıra kan tahlili ile tespiti de olanaklı kıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Ödül kanla bulaşan hepatit mücadelesine büyük katkı sağlayan üç araştırmacıya verildi. Hastalık dünya genelinde insanlarda siroz ve karaciğer kanserine yol açan büyük bir küresel sağlık sorunu” ifadeleri kullanıldı.
1901’den bu yana verilen Nobel Tıp Ödülü’ne bugüne dek 219 bilim insanı layık görüldü. Ödül geçen yıl hücrelerin oksijeni kullanması konusundaki çalışmalarından ötürü ABD’li William G. Kaelin ve Gregg L. Semenza ile İngiliz Peter J. Ratcliffe’e verildi.
Nobel Tıp Ödülü bu yıl 10 milyon İsveç kronu (950 bin Euro) tutarında.
dpa/BÖ,TY
© Deutsche Welle Türkçe
Her yıl bu virüs nedeniyle 400 bin kişi hayatını kaybediyor
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre dünyada 70 milyonun üzerinde hepatit vakası bulunuyor ve her yıl bu virüs nedeniyle 400 bin kişi hayatını kaybediyor.
Hepatitin, karaciğer enflamasyonu ve kanserinin başlıca nedeni olduğu belirtiliyor.
Nobel Tıp Ödülü, 2019’da hücre alanındaki çalışmalarıyla tıp dünyasına yaptıkları katkılardan ötürü ABD’li William G. Kaelin ve Gregg L. Semenza ile İngiliz Peter J. Ratcliffe’e verilmişti.
111 ödülün yalnızca 12’si kadınlara gitti
1901’den bu yana 111 Nobel Tıp Ödülü verildi. Ödülü kazananlardan 12’si kadındı.
Nobel Tıp Ödülünün en genç kazananı, 1923 yılında insülinin keşfinden ötürü 32 yaşındaki Frederick G. Banting oldu.
1966 yılında ‘tümöre neden olan virüsleri’ bularak Nobel Tıp Ödülü’nü alan 87 yaşındaki Peyton Rous ise ödülü alan en yaşlı bilim insanı olarak tarihe geçti.
Learn more about the 2020 #NobelPrize in Physiology or Medicine
Press release: https://t.co/eGxjMgrZTQ
Advanced information: https://t.co/60S9MjmLek pic.twitter.com/gN32y3HT3X— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2020