Amerikan Kalp Derneği’nin Bilimsel Seansının yıllık toplantısında dün (10 Kasım) sunulan araştırmada, meyveler, çay, çikolata, şarap ve diğer birçok meyve ve bitkide bulunan küçük miktarlarda flavonoid – bileşiklerinin günlük tüketiminin düşük kalp hastalığı riski ile ilişkili olduğu bulundu.
Yasemin Saplakoğlu&livescience
Bu ilişki yeni değildir; Önceki araştırmalar da flavonoidler ve kalp hastalığı riski arasında bir bağlantı bulmuştur. Ama bu yeni çalışma da (bugüne kadar yapılan en büyüklerinden biri) flavonoidler kalbi koruyabilir fikrine güçlü kanıtlar sunar.
Çalışmada, Bondonno ve ekibi, 1990’larda başlayan uzun süredir devam eden Danimarka Diyet, Kanser ve Sağlık Çalışmasına katılan yaklaşık 53.000 kişiden gelen verilerini analiz etti.
Bu çalışmanın başında katılımcılar, hangi tür yiyecekleri yedikleri ve ne sıklıkla yedikleri hakkında bilgi içeren bir anket doldurdular. Araştırmacılar daha sonra, katılımcıların sağlığını yirmi yıldan fazla izledi.
23 yıllık bir takip süresinden sonra, katılımcıların yaklaşık 12.000’inde kalp rahatsızlığı gelişti.
Araştırmacılar, günde 500 miligram veya daha fazla flavonoid yemeyi bildiren kişilerin, iskemik kalp hastalığı, felç ve periferik arter hastalığının daha düşük bir risk taşıdığını bulmuşlardır.
Bondonno; 500 mg flavonoidin “bir günde yemenin çok kolay” olduğunu kaydetti. “Bir bardak çay, bir avuç yaban mersini , belki biraz brokoli ” den, bu flavonoid miktarını alırsınız .
Flavonoidlerin kalp hastalığına karşı koruyucu bir etkiye sahip olmasının nedeni, anti-inflamatuar özelliklerinden dolayıdır.
Araştırmacılar, flavonoidler ile azalan kalp hastalığı riski arasındaki ilişkinin farklı insan grupları için değiştiğini belirtmişlerdir. Örneğin, sigara içenlerde flavonoidler ve kalp hastalığı riskinin azalması arasındaki bağlantı, günde 500 mg flavonoidde gözlenmemiştir; daha ziyade, sigara içenlerin bağlantıya açık olması için daha fazla flavonoid yemeye ihtiyaçları vardı. Alkol içen ve erkeklerde de benzer sonuçlar görülmüştür .
not: Flavonoid,bitkisel kökenli olup sitrin,bioflavonoid ve P vitamini olarak adlandırılan,bitkilere sarı, turuncu, kırmızı gibi renkleri veren ve insan vücudunda antioksidan işlevini yürüten bitkisel besin maddesi grubunun genel adıdır.Bitkilerin tüm organlarında, en çok da yaprak tomurcuğu ve çiçeklerde bulunur. Flovonoid, 1930- 1950 arasında P vitamini olarak adlandırılmıştır. Meyve ve sebze ne kadar renkliyse flavonoid oranı o kadar yüksektir diyebiliriz. Flavonoidler 6000’den fazla besin maddesini içerir. Flavonoidlerin en belirgin özellikleri antioksidan ve iltihap karşıtı etkisi olmasıdır.
tamamı için kaynağa bakınız