Ana Sayfa Manşet 5:2 Diyetinin Şeker Hastaları İçin İlaçlardan Daha İyi Olduğu Kanıtlandı

5:2 Diyetinin Şeker Hastaları İçin İlaçlardan Daha İyi Olduğu Kanıtlandı

Yeni bir çalışmaya göre, bazı antidiyabetik ilaçlarla karşılaştırıldığında 5:2 aralıklı diyet, yeni teşhis edilen tip 2 diyabet hastalarında daha iyi kan şekeri kontrolü ve kilo kaybı sağlıyor. Diyetin tip 2 diyabetin erken evrelerinde ilaçlara uygun bir alternatif olabileceği öne sürüldü.

A 5:2 Intermittent Fasting Meal Replacement Diet and Glycemic Control for Adults With DiabetesThe EARLY Randomized Clinical Trial

Çinli araştırmacılar, 5:2 diyeti kullanan aralıklı orucun aşırı kilolu tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri kontrolü üzerindeki etkisini inceledi.

5:2 aralıklı oruç diyeti, beş gün boyunca normal beslenmeyi ve birbirini takip etmeyen iki gün boyunca normal enerji alımının dörtte birini yiyerek oruç tutmayı içerir.

Araştırmacılar, önceki yıl tip 2 diyabet tanısı konan ve son üç ayda antidiyabetik ilaç kullanmamış, yaşları 18 ila 65 arasında olan 405 yetişkini çalışmaya aldı.

Yüzde 34,6’sı kadın olan katılımcıların ortalama vücut kitle indeksi (BMI) 29,5, yani aşırı kilolu oldukları ve ortalama HbA1c’nin ise yüzde 7,9 olduğu belirlendi.

HbA1c veya glikozillenmiş hemoglobin, kişinin son iki ila üç aydaki ortalama kan şekeri seviyesini gösteren bir kan testidir. Normal aralık yüzde 4 ila 5,6 arasındadır.

Katılımcılar, antidiyabetik ilaçlar olan metformin (Glucophage) veya empagliflozin (Jardiance) almak veya 16 hafta boyunca 5:2 diyetini takip etmek üzere rastgele atandılar.

The 5:2 MR approach may serve as an effective initial lifestyle intervention instead of antidiabetic drugs for patients with type 2 diabetes.

Birincil sonuç HbA1c’de başlangıca göre bir iyileşmeydi. İkincil sonuçlar arasında kilo, kan basıncı, açlık kan şekeri düzeyi, açlık insülin düzeyi, kan yağları (lipitler) ve kolesteroldeki değişiklikler yer alıyordu.

Haftada, 5:2 diyet grubundaki çalışma katılımcıları HbA1c’de yüzde 1,9’luk bir düşüşle en büyük düşüşü gösterdi Bu, metformin (-%1,6) ve empagliflozinin (-%1,5) etkisinden önemli ölçüde daha yüksekti. Diyet müdahalesi grubunda açlık kan şekeri düzeyleri de azaldı. Sekiz haftalık takibin sonunda, 5:2 diyet grubundaki katılımcıların %76,6’sının HbA1c düzeyi %6,5’in altında kaldı.

Ek olarak, 16. haftada 5:2 diyeti uygulayanlar, metformin (-5,5 kg/12,1 lb) ve empagliflozin (-5,8 kg/12,8 lb) ile karşılaştırıldığında daha fazla kilo kaybı (-9,7 kg/21,4 lb) gösterdi.

Ayrıca antidiyabetik ilaçlarla karşılaştırıldığında diyet müdahalesi bel ve kalça çevresinde, kan basıncında ve kan lipitlerinde önemli bir azalma sağladı.

5:2 diyet grubunda bir katılımcı kabızlık yaşadı ve katılımcıların yüzde 5,9’unda düşük kan şekeri (hipoglisemi) semptomları görüldü. Metformin grubunun yüzde 6’sında hipoglisemi ve yüzde 19,4’ünde hafif gastrointestinal semptomlar görüldü.

Empagliflozin grubunun yüzde 3,7’sinde hipoglisemi, yüzde 2,2’sinde üriner semptomlar görüldü ve bir katılımcı susadığını bildirdi. Empagliflozin alan iki katılımcı, şiddetli döküntü ve yüksek kan ketonları nedeniyle hastaneye kaldırılma dahil olmak üzere, tedaviyle düzelen ciddi yan etkiler bildirdi.

Diyetin sağlamlığını değerlendirmek için uzun vadeli takip çalışmaları devam etmektedir.

Aralıklı Orucun Karaciğer İltihabına Karşı Koruduğunu Bulundu