Kornea bağışı görmeyen gözlere ışık oluyor
Türk Oftalmoloji Derneği Kornea ve Oküler Yüzey Birimi Başkanı Prof. Dr. Ayşe Burcu, Antalya’da düzenlenen 55. Ulusal Oftalmoloji Kongresi’nde kornea nakli ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ülkemizde 3-9 Kasım 2021 tarihlerinde kutlanan Organ ve Doku Bağışı Haftası’nda vatandaşları organ bağışı yapmaya davet ederek, “Ülkemizde kornea nakli bekleyen çok hastamız var. Kullanılmayan kornea tabakasının göze nakli görmeyen hastalarımıza ışık oluyor” dedi.
Ülkemizin en köklü derneklerinden 93 yıl önce kurulan ve Türk göz doktorlarını temsil eden Türk Oftalmoloji Derneği 55’inci Ulusal Kongresi 3-7 Kasım 2021 tarihleri arasında Türk Oftalmoloji Derneği Konya-Antalya Şubesi katkılarıyla Antalya’da düzenleniyor. Göz hastalıkları ve göz sağlığı alanında ülkemizdeki en önemli ve en kapsamlı etkinlik olan kongreye yurtiçi ve yurtdışından yaklaşık bin 255 göz uzmanı 420 yerli konuşmacı, 30 yabancı konuşmacı yanında 32 firma, 11 firma temsilcisi katılıyor.
Kornea nakli bekleyenler
Türk Oftalmoloji Derneği Kornea ve Oküler Yüzey Birimi Başkanı Prof. Dr. Ayşe Burcu, kongrede kornea nakli bekleyen hastalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Ülkemizde kornea nakli bekleyen hasta sayının arttığına dikkat çekerek, “Ülkemizde 3-9 Kasım 2021 tarihlerini Organ ve Doku Bağışı Haftası olarak kutluyoruz. Bu hafta kapsamında halkımızı organ bağışı yapmaları konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum. Özellikle pandemi döneminin başında ülkemizde organ bağışı yüzde 50 oranında azalmıştı. Türkiye’de son 10 yılda kornea nakli bekleyen hasta sayısında büyük artış yaşanmıştı ancak hem doktorların hem de Sağlık Bakanlığı’nın ortak çalışmalarıyla birlikte bu sayıda azaltma kaydedildi” dedi.
Dünya standartlarında ameliyat
Prof. Dr. Ayşe Burcu Türkiye’de dünya standartlarında kornea nakli ameliyatları yapıldığını ve Türk göz doktorlarının bu alanda önemli bir uzmanlığı ve tecrübesi bulunduğuna vurgu yaptı. Yurtdışındaki yabancıların bile kornea nakli olmak için Türkiye’ye gelmeyi tercih ettiğini sözlerine ekleyen Burcu şöyle devam etti:
“Kornea nakli bir göz nakli ameliyatı değildir, sadece gözün ön yüzeyinde bulunan kornea tabakası değiştiriliyor. Hayatını kaybeden organ bağışçılarının sağlıklı kornea tabakası alınarak hastalara nakli yapılıyor. Organ nakli hayat kurtarır, kornea nakli gözü kurtarır, görmek hepimiz için çok değerli.