Ana Sayfa Tıp&Sağlık “66 İlde Dişhekimi Sayısı 20`nin Altında!”

“66 İlde Dişhekimi Sayısı 20`nin Altında!”

A. Tarık İşmen Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Genel Başkanı

TDB Genel Başkanı A.Tarık İşmen, 18 Temmuz 2024 tarihinde BİRGÜN TV’de Sibel Bahçetepe’nin konuğu oldu.

İşmen, ülkede özel, kamu ve üniversitelere ait toplum 35 bine yakın dişhekimliği ünitesi olduğunu anımsatarak “85 milyona hesap edildiğinde aslında dünya istatistiklerini yakalayacak bir rakam. Kamunun elinde yaklaşık 10 bin 500 ünite, özelde 17 bin 600, üniversitelerde 4 bin 500 ünite var. Asıl sorun dişhekimlerinin bölgesel dağılımındaki eşitsizliğinden kaynaklı. Burada bir hata var” dedi. 100 bin kişiye düşen dişhekiminin 66 ilde 20’nin altında olmasına ilişkin İşmen, şu değerlendirmeyi yaptı:

“66 ilde çok düşük olması diğer illerde rakamın tersine olması aslında dağılım eşitsizliğini gösterir. Gelişmiş ülkelerde nüfusa orantılı bir dişhekimi sayısı ve dişhekimine gitme sıklığı var. Dişhekimine başvuru sıklığı Orta Avrupa’da yaklaşık yılda 2-5 aralığında, Kuzey Avrupa’da ise bu yaklaşık yılda 4-5 başvurudur. Koruyucu hekimlik ile problemin büyümeden çözülmesini sağlıyorlar.”

2023 yılında 7 bin dişhekiminin mezun olduğunu anımsatan İşmen, kamudaki istihdamın aynı yıl 250’lerde kaldığını, bu rakamın en azından geçmiş yıllardaki gibi bin civarında olması gerektiğini söyledi. Dişhekimlerinin 13 bine yakınının kamuda hizmet verdiğini söyleyen İşmen, özetle şunları söyledi:

“Kamunun elinde 150 ağız diş sağlığı hizmeti veren kurum olduğunu görüyoruz. Burada bu kurumların coğrafik dağılımında sorun var, bazı bölgelerde yığılma var bazı bölgelerde de ciddi eksiklik var. İnsanlar ekonomik sorunlardan dolayı ağız ve diş sağlığı hizmetini kamu ağırlıklı almaya başladı. O zaman oradaki sayıyı artırmak ve sağlık eğitimi düzeyini yükseltmek zorundasınız. 15-20 dakikada bir MHRS randevusu veriliyor. Dişhekimliği girişimsel işlemler içeriyor. Avrupa standartlarında yalnızca muayeneye 15-20 dakika ayrılıyor. Bir dolgunun yapılması, gömülü dişin çıkarılması bu dakikalar ile sınırlanamaz. Hekimleri baskı altında tutarak bunları yaptırmak yanlış. Avrupa standartlarında halka hizmet verilecekse ister kamu ister özel olsun hekimin çalışmasında süre kısıtlaması olmamalı. Kamu kaynağı olan özel muayenelerden de hizmet alınmalı, kamu koruyucu dişhekimliğini öncelemeli, ağız ve diş sağlığı problemleri aşağı çekilmeli. Kamudan da kaçışlar var. 2023’te kamuya 250 dişhekimi alım olmuş. Buna karşın iki yılda devletten ayrılan dişhekimi sayısı ise bin civarında. Ayrılan kadar dişhekimi alınmamış. Diş  hekimleri kamuda yaptıkları işten ve aldıkları ücretten tatmin olmuyor. Aşırı iş yükü ve mobbing var. Bunlar kamudan kopuşları da artırdı.”

Türk Dişhekimleri Birliği