Eczacıların kârlarının en son 2009 yılında güncellenen İlaç Fiyat Kararnamesi ile belirlendiğine dikkat çeken Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, “Sürekli ilaç fiyatlarına zam gelmesine rağmen güncelleme yapılmaması sebebiyle ortalama eczacı kârlılıkları maalesef giderek düşmekte. Türkiye’de 28 bin eczanenin 8 bin tanesi kapanma tehlikesi ile karşı karşıya” dedi.
Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, kâr oranı düşen eczanelerin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Eczacıların kârlarının en son 2009 yılında güncellenen İlaç Fiyat Kararnamesi ile belirlendiğini dile getiren Şahin, “O tarihten beri sürekli ilaç fiyatlarına zam gelmesine rağmen İlaç Fiyat Kararnamesi’nde bir güncelleme yapılmaması sebebiyle ortalama eczacı karlılıkları maalesef giderek düşmekte. Yani ilaç fiyatları arttıkça eczanelerin karları düşmekte. Ve sürekli artan giderler sebebiyle de artık maalesef bu makas daralmakta ve bizlerin önünü kesmekte” ifadelerini kullandı.
“8 BİN ECZANE KAPANMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA”
Şahin, “Acilen İlaç Fiyat Kararnamesi’nde eczacı lehine bir düzenleme olmaması halinde bu yıl içerisinde Türkiye’deki 28 bin eczaneden 8 bin tanesi kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak” dedi.
“EN DÜŞÜK 4 KATI, EN YÜKSEK 9,5 KATI ARTIRILMALI”
Bursa Eczacı Odası olarak birkaç çalışma yaptıklarını ifade eden başkan Şahin, şunları söyledi;
“Bu çalışmalarda 2009 yılı ile bugünkü rakamları karşılaştırdık. Örneğin o zamanki ile bugünkü asgari ücret değişimi, ilaç euro kuru değişimi, TÜİK’e göre enflasyon ve en son real euro kuru karşılaştırması yaptık. Bunun sonucunda ilaç fiyat kararnamesindeki eczacı karlılıklarını belirleyen baremlerin en düşük 4 katına en yüksekte de 9,5 katına kadar arttırılması gerekiyor. tamamı için kaynağa bknz