Çin tıbbında sıtmaya karşı kullanılan bir ilacın, dünya çapında üreme çağındaki yüz milyonlarca insanı etkileyen bir endokrin bozukluğu olan polikistik over sendromu (PCOS) tedavisinde umut verici sonuçlar verdiği öne sürüldü.
Yaygın bir hormon bozukluğu olan PCOS’u tedavi etmek için bir sıtma ilacı kullanılabilir
Şangay’daki Fudan Üniversitesi’nde moleküler biyolog ve tıbbi araştırmacı olan Qi-Qun Tang, 2016 yılında yağ hücreleri olarak bilinen adipositler ve metabolik hastalıklar üzerinde çalışıyordu. 3 bin ilacı tarayan Tang ve meslektaşları, Nobel Ödülü kazanan ilaç artemisinini, obezite semptomlarını tedavi etmek için beyaz yağ dokusunu, kaybedilmesi daha kolay olan kahverengi veya bej yağ dokusuna dönüştürme konusunda umut verici bir aday olarak tanımladılar. Tesadüfen, hemen hemen aynı sıralarda başka bir grup, kahverengi yağ dokusunun sıçanlarda PKOS’u tedavi etmek için kullanılabileceğini buldu.
Ekip bu fikri ilk olarak kemirgenlerde test etti ve PCOS semptomlarını tetiklemek için dişi farelere dehidroepiandrosteron adı verilen bir androjen enjekte etti. Farelere aynı zamanda hormonla birlikte artemisinin de verilmişse, doğurganlık döngüsünün kesintiye uğraması, kanda yüksek testosteron ve yumurtalık kistleri gibi PKOS benzeri semptomlar hiç gelişmedi. Ekip, sıçanlarda da benzer sonuçlar gördükten sonra ilacı PKOS’lu kişiler üzerinde yapılan küçük bir klinik çalışmada test etti.
PKOS’lu 19 kadına 12 hafta boyunca artemisinin verildi. Hormon düzeylerinde önemli bir azalma görüldü, ultrason taraması folikül aktivitesinde bir azalma gösterdi ve katılımcıların 12’sinde yüzde 63 düzenli adet dönemleri geri geldi ve herhangi bir olumsuz yan etki raporlanmadı.
İlacı almayı bıraktıktan sonra 12 haftalık uzatılmış takipte kadınların adetleri düzenli kaldı.
Biyokimyasal testler, artemisinin, heme içeren CYP11A1 adı verilen testosteron üreten proteinin bozulmasına yardımcı olduğunu ve bunun sonucunda kanda daha az testosteronun yumurtalıkların normal aktivitesine müdahale etmesine neden olduğunu gösterdi.
Ekip bundan sonra potansiyel olarak daha büyük klinik araştırmalara geçmeden önce PKOS’a karşı en iyi neyin işe yaradığını bulmak için artemisinin farklı formlarını ve dozajlarını test etmeyi planlıyor.
Araştırmayı yürüten Şangay Fudan Üniversitesi’nden Prof Qi-qun Tang “Bulgularımıza dayanarak, artemisininler PKOS tedavisi için umut verici adaylardır çünkü yumurtalık androjen sentezini güçlü bir şekilde inhibe ederler, olgunlaşmamış folikülleri azaltırlar ve (adet) döngüsünü iyileştirirler.”
Ekip, artemisinin PKOS’un en ciddi semptomlarından biri olan hastaların doğurganlık kaybını iyileştirip iyileştiremeyeceğini de görmek istediğini belirten ekip, doğurganlığı nasıl geri kazanabileceklerini de görmek için uzun bir çalışmaya ihtiyaç duyduklarını kaydettiler.