Ana Sayfa Tıp&Sağlık Mevcut Tansiyon İlaçlarının Epilepsi Riskini Yüzde 30’a Kadar Düşürdüğü Öne Sürüldü

Mevcut Tansiyon İlaçlarının Epilepsi Riskini Yüzde 30’a Kadar Düşürdüğü Öne Sürüldü

Yeni bir araştırmaya göre, halihazırda yüksek tansiyon  tedavisinde kullanılan bir ilaç sınıfının epilepsi riskini yüzde 30’a kadar azalttığı bulundu. Bulgular risk altındaki yetişkinlerde epilepsiyi önlemenin bir yolu olduğunu gösteriyor.

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi (Stanford Medicine) tarafından yürütülen yeni bir araştırma, yüksek tansiyonu düşürmek için verilen mevcut ilaç sınıfının yaşlı yetişkinlerde epilepsi gelişme riskini azalttığını ortaya çıkardı.

Çalışmada yer alan nörolojik bilimler profesörü Kimford Meador, “Bu inanılmaz derecede heyecan verici çünkü şu anda epilepsiyi önleyen herhangi bir ilacımız yok Umarım bu ilk bulgular randomize klinik çalışmalara yol açar.”

2022 yılında 160 bin fazla Alman üzerinde yapılan bir araştırma, yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılan ilaç sınıflarından biri olan anjiyotensin reseptör blokerlerini (ARB’ler) kullananların epilepsiye yakalanma riskinin azaldığını buldu.

Anjiyotensin, vücudun ürettiği, kan damarlarını daraltarak kan basıncını yükselten bir hormondur. ARB’ler anjiyotensinin etki etmesini, kan basıncını düşürmesini ve kan damarlarında ve beyin de dahil olmak üzere diğer organlarda inflamasyonu azaltmasını engeller.

Mevcut çalışma için araştırmacılar daha da büyüdü. Ticari sağlık sigortası planlarına veya Medicare’e kayıtlı Amerikalıların sağlık hizmetleri talepleri hakkında bilgi içeren ulusal bir veri tabanına başvurarak, yüksek tansiyon teşhisi konan ve bunun için en az bir ilaç reçete edilen 2,2 milyon kişiye odaklandılar ve halihazırda epilepsi veya kalp hastalığınız yok. Ortalama yaşları 61 olan ve yüzde 49,5’i kadın olan katılımcılar, Alman araştırmasındakilerden daha fazla ırksal çeşitliliğe sahipti.

Çalışma katılımcılarının yaklaşık yüzde 14’ü ARB alırken, çoğu beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri ve anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri (ACEI’ler) dahil olmak üzere yüksek tansiyon için diğer ilaç sınıflarını alıyordu. Tüm sınıflar kan basıncını düşürürken her birinin farklı bir etki mekanizması vardır.

Genel olarak araştırmacılar, 2010 ile 2017 yılları arasında ARB alan kişilerin epilepsiye yakalanma riskinin, diğer tansiyon düşürücü ilaçları kullananlara göre yüzde 20 ila yüzde 30 daha düşük olduğunu buldu. Felç geçiren kişileri analizden çıkardıklarında fark devam etti; bu da düşük epilepsi riskinin felç riskinin azalmasının bir sonucu olmadığını ortaya koydu.

Bir ARB, losartan, epilepsi riskini önemli ölçüde azalttı.  Araştırmacılar daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Existing high blood pressure drugs may prevent epilepsy, Stanford Medicine-led study finds