Columbia Üniversitesi ve La Jolla İmmünoloji Enstitüsü liderliğindeki bir araştırma ekibi, küresel kızamık salgınıyla mücadele etmenin yeni bir yolunu belirledi.
Küresel ölçekte kızamık vakaları 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 79 arttı. Neden? Kızamık vakalarının artmasının tek nedeni aşılama oranlarının azalması ve sürü bağışıklığının tehlikeye atılmasıdır.
A New Viral Target Could Help Combat the Global Measles Resurgence
Yöntemleri canlı bir virüs kullanmaya dayanmıyor ve özellikle hastalığa yakalanma ve onu aktarma riski taşıyan kişileri koruyabiliyor.
Columbia’da viral moleküler patogenez profesörü ve çalışmanın ortak yazarı Matteo Porotto, “Aşı hakkındaki yanlış bilgi, dünyanın birçok bölgesinde yetersiz aşılamaya yol açtı. Canlı bir virüsle aşılanamayan bağışıklık sistemi zayıf kişilerin sayısının artmasıyla birlikte kızamığın yayılma şansı da artıyor.”
Dünyanın en bulaşıcı virüslerinden biri olan CDC, eğer bir kişide kızamık varsa ve korunmazlarsa yakındaki 10 kişiden dokuzuna kadarının da enfekte olacağını tavsiye ediyor.
En iyi koruma, uzun süreli koruma sağlayan kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşısıdır. Aşının bir dozu kızamığı önlemede yaklaşık yüzde 93, iki doz yaklaşık yüzde 97 etkilidir.
Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO), ABD’de ilk MMR aşı dozunun kapsamının yıllar boyunca yüzde 90’ın üzerinde olduğunu, 2019’da bu oranın yüzde 97’ye, 2022’de ise tekrar yüzde 85’e düştüğünü belirtiyor. İdeal olarak yüzde 95’in üzerinde olmalıdır.
Kızamık aynı zamanda birkaç gün içinde düzelen zararsız bir döküntü ve ateş değildir; körlük, zatürre ve beyin iltihabı gibi ciddi ve yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.
Aşılanmamış küçük çocuklar, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler özellikle risk altındadır.
Bağışıklık sistemi zayıf kişiler, kızamık virüsünün canlı, zayıflatılmış bir versiyonunu içeren mevcut aşıyı alamazlar çünkü sonunda kızamık hastalığına yakalanabilirler. Yakalama 22 durumuyla karşı karşıyalar: Bağışıklık sisteminin zayıf olması kızamığa yakalanma riskini artırıyor, ancak bağışıklık sistemi zayıf olduğundan aşı alamıyorlar.
Bunu ve kızamığın yeniden ortaya çıkması gibi daha büyük bir sorunu çözmek için araştırmacılar, canlı virüs kullanmanın alternatiflerini aradılar.
Kızamık virüsü, zarında taşıdığı iki tür proteine dayanır: hücreye bağlanmasına yardımcı olan hemaglutinin ve enfeksiyona neden olmak üzere hücreyle kaynaşmasına neden olan füzyon proteini.
Mevcut aşı esas olarak vücudun hemaglutinin’e karşı antikor üretmesine neden olurken, araştırmacılar diğer önemli viral alt birime odaklanarak füzyon proteinini hedef alan ve hücre zarıyla birleşmesini durduran bir antikor yarattı.
Araştırmacılar, çalışmaları sırasında sıklıkla ölümcül olan kızamık komplikasyonu ensefaliti veya beyin iltihabını tedavi etmenin yollarını incelediler.
Durumun, kızamık virüsünün değiştirilmiş füzyon proteinleri ile mutasyona uğramış formları ile karakterize edildiğini fark ettiler.
Araştırmacılar, kriyo-elektron mikroskobu (kriyo-EM) kullanarak, antikorlarının virüsle etkileşime girdiğinin bir dizi anlık görüntüsünü elde etti.
Antikor proteine bağlandıktan sonra protein ara duruma geçerek virüsü hücre zarına yapıştırmaya başladı.
Ancak süreç tamamlanmadı, bu da enfeksiyonun önlendiği anlamına geliyor.
A neutralizing antibody prevents postfusion transition of measles virus fusion protein
Araştırmacılar, bu ara durum etki mekanizmasının antikoru oldukça etkili hale getirdiğini ve bunun daha iyi anlaşılmasının yeni aşıların ve antiviral ilaçların önünü açtığını söylüyor.
Alt birim aşılar virüsün tamamını içermediğinden bağışıklık sistemi zayıf kişiler için güvenlidir.
Araştırmacılar şu anda bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler için bir alt birim aşı olarak yeni bir dizi stabilize kızamık füzyon proteininin etkinliğini ve güvenliğini test ediyorlar.