Ana Sayfa Tıp&Sağlık Zihinsel Yeteneklerle Mücadele Eden Gençler 50 Yaşına Kadar Üç Kat İnme Riskiyle...

Zihinsel Yeteneklerle Mücadele Eden Gençler 50 Yaşına Kadar Üç Kat İnme Riskiyle Karşı Karşıya

Yapılan bir araştırmaya göre, gençlik yıllarında zihinsel yetenekleri zayıf olan bireylerin 50 yaşına geldiklerinde felç geçirme riski üç kat daha fazla olabilir.

Beyin krizi olarak da bilinen felç, beyne giden kan akışının bozulduğu, kişinin konuşmasını, yemesini, hareketini ve diğer vücut fonksiyonlarını etkileyen ani bir kardiyovasküler tıbbi acil durumdur.

Bu, kan pıhtısı (iskemik felç) veya beyin dokusundaki kanama (hemorajik felç) nedeniyle meydana gelebilir. İnme hastalarının yaklaşık yarısı uzun süreli bozukluklar yaşayabilir.

Journal of Epidemiology and Community Health’de yayınlanan çalışmanın sonuçlarına göre, konsantrasyon, problem çözme ve öğrenme yetenekleri zayıf olan gençlerde erken başlangıçlı felç riski daha yüksek olduğu belirtildi.

Araştırmada, “Ergen obezitesi ve hipertansiyonun yanı sıra düşük bilişsel işlevler de erken başlangıçlı felç için bir risk faktörü olabilir.” denildi.

50 yaşın altındaki bireylerde inme vakalarının arttığı göz önüne alındığında, çalışma sonuçları özel önem taşıyor.

Araştırma ekibi, zorunlu askerlik hizmetinden önce kapsamlı bilişsel işlev testlerine tabi tutulan 1,7 milyon genç İsrailliden oluşan ulusal temsili bir örneklemden elde edilen verileri kullandı.

Araştırmada 1987’den 2012’ye kadar 16-20 yaş arasındaki katılımcıların verileri yer alıyor.

Bilişsel test sonuçlarına göre katılımcılar düşük (IQ puanı 89’un altında), orta (IQ puanı aralığı: 89-118) veya yüksek (IQ puanı 118’in üzerinde) zeka gruplarına ayrıldı.

Katılımcıların verileri daha sonra İsrail Ulusal İnme Kaydına bağlandı. Araştırmacılar, 2014 ile 2018 yılları arasında ilk iskemik felç geçirme riskini değerlendirmek için orantılı tehlike modellerinden yararlandı.

Bu dönemde 767’si iskemik, 141’i kanamadan olmak üzere toplam 908 felç vakası kaydedildi.

Ölüm oranı yüzde 5 idi ve ölümlerin yüzde 62’si felçten sonraki bir ay içinde meydana geldi. İlk felç geçirme yaşının ortalaması 39,5 idi.

Zihinsel yetenek açısından düşük ila orta puan alanlar arasında, her iki felç türünün, özellikle de iskemik felç insidansı daha yüksekti. Potansiyel olarak etkili faktörler hesaba katıldığında, zihinsel yeteneği düşük olanların felç geçirme olasılığı 2,5 kattan fazlaydı.

Araştırmada, 50 yaşından önce yüksek düzeyde olanlarda bu durumun görülme ihtimalinin yüzde 78 daha fazla olduğu, orta düzeyde olanlarda ise yüzde 78 daha fazla olduğu belirtildi.

Potansiyel olarak etkili faktörler hesaba katıldığında risk, orta düzeyde zihinsel yeteneğe sahip olanlar arasında neredeyse iki kat, gençlik yıllarında düşük düzeyde zihinsel yeteneğe sahip olanlar arasında ise 3 kattan fazlaydı.

Loneliness May Raise Risk Of Stroke In Older Adults

Loneliness, while often expected to take a toll on mental health, doesn’t stop there – it can also have detrimental effects on physical well-being. Chronic isolation raises the risk of stroke in older adults, a study revealed.