Ana Sayfa Tıp&Sağlık Sadece Bir Gen Değişimiyle, Fareler Süper İşitmeye Başladı

Sadece Bir Gen Değişimiyle, Fareler Süper İşitmeye Başladı

İşitme kaybını araştıran bilim insanları, genetik teknolojisini kullanarak, farelerinin süper işitmesini sağladı. Michigan Üniversitesi’nden nörobiyolog Lingchao Ji ve meslektaşları, test hayvanlarının nörotrofin-3 (Ntf3) adı verilen bir nöron büyüme geninin ifadesini arttırarak bu sonuca ulaşmayı başardı.

Michigan Araştırma Laboratuvarı daha öncesinde Ntf3 ifadesinin artırılmasının,orta yaşlı farelerde işitmeyi iyileştirebileceğini göstermişti. Ayrıca iç kulakları hasar görmüş farelerde işitmenin, bir miktara kadar iyileştirilmesine de yardımcı oluyor.

Bunu, kulağın kokleasındaki tüy hücreleri ile beyin arasındaki sinaps bağlantıların sayısını artırarak yapar. Tüy hücreleri ses titreşimlerine tepki verir ve bunları sinapsların daha sonra yorumlanmak üzere beynin nöronlarına ilettiği sinyallere dönüştürür.

Michigan Üniversitesi’nden nörobiyolog Gabriel Corfas, “Genç farelerde iç kulağa Ntf3 geni vermenin iç tüy hücreleri ve işitsel nöronlar arasındaki sinaps sayısını artırdığını biliyorduk, ancak daha fazla sinapsın işitmeye ne yapacağını bilmiyorduk” diyor.

“Sinaps sayısını artırdığımızda, beynin ekstra işitsel bilgiyi işleyebildiğini görünce şaşırdık. Ve bu denekler davranış testinde kontrol farelerinden daha iyi performans gösterdi.”

Sinaps yoğunluğu irkilme refleksini değiştirmiyor, bu nedenle sesin ilk algılanması, bağlantı sayısının azalmasına rağmen tipik olmaya devam ediyor.

Bunun yerine, sinaps yoğunluğu sesleri ayırt etme yeteneğini değiştirerek boşluk algılama eşiği olarak bilinen şeyi değiştiriyor gibi görünüyor . İki ses arasında hala bir yerine iki ses olarak duyulmaları için yeterince geniş olan en kısa sessizlik süresidir.

Ji ve ekibinin Ntf3 ifadesinin azaldığı farelerle yaptıkları deneyde gösterdikleri gibi, bir bölgede daha az sinaps olduğunda boşluk algılama eşiği daha uzundur.

Bu, iç kulak kıl hücresi bağlantılarının kaybının, işitme güçlüğü çeken bazı insanların yaşadığı gibi, farklı ses sinyallerinin beyin tarafından işlenmesinde gecikmelere neden olduğunu göstermektedir. Bu gecikmeler, özellikle benzer ses seviyesindeki diğer sesler mevcut olduğunda, konuşmayı anlamayı zorlaştırırarak işitme kaybına yol açıyor.

Farelerde Ntf3 ifadesinin artırılması, sinapslarının yoğunluğunda bir artışa neden olarak, farklı nitelikteki sesleri işleme ve dolayısıyla ayırt etme yeteneklerini geliştirdi.

Corfas, “Fazladan iç kulak sinapslarına sahip hayvanların eşikleri normaldir – bir odyoloğun normal işitme olarak tanımlayacağı şekilde – ancak işitsel bilgileri normal üstü yollarla işleyebilirler” diye açıklıyor.

Dolayısıyla araştırmacılar, Ntf3 ifadesinin artırılmasının insanlarda da işitmeyi iyileştirme potansiyeline sahip olduğuna inanıyor.

“Bazı nörodejeneratif bozukluklar da beyinde sinaps kaybıyla başlar. Bu nedenle, iç kulaktaki çalışmalardan elde edilen dersler, bu yıkıcı hastalıklardan bazıları için yeni tedaviler bulunmasına yardımcı olabilir,” diyor Corfas.