Ana Sayfa Tıp&Sağlık Yüz Isınız Sağlığınız Hakkında Önemli İpuçları Verebilir

Yüz Isınız Sağlığınız Hakkında Önemli İpuçları Verebilir

Yüzünüzün hızlı bir şekilde taranması, bir gün ne kadar iyi yaşlandığınızı ve belirli hastalıklara yakalanma riskiniz olup olmadığını ortaya çıkarabilir.

Çin’deki bilim insanları, bir kişinin burun, yanak ve göz çevresinden gelen ısının karşılaştırılmasının “sağlıklı yaşlanma için ideal bir izleme ve tarama aracı” olabileceğini buldu.

Araştırmada, yaşları 21 ile 88 arasında değişen 2 bin 811 Çinli katılımcının yüz sıcaklığı verileri kullanılarak eğitilen yapay zeka programı, kişinin ‘biyolojik saatine’ işaret edebilecek çeşitli yüz termal desenleri belirledi.

Burun sıcaklığının yaşla birlikte yüzünün diğer bölgelerine göre daha hızlı azaldığı, göz çevresindeki sıcaklığın ise yaşla birlikte artma eğiliminde olduğu görülen araştırmada, burunları daha sıcak ve göz çevresinde daha soğuk bölgelere sahip olanların yüz termal saatinin daha yavaş işleyebileceği kaydedildi.

Erkek ve kadınların yüz sıcaklık dağılımı

Araştırmacılar, bir bireyin termal profilinin belirli yaşam tarzı faktörleri ve metabolik sağlıkla bağlantılı olduğunu buldu. Diyabetli kişiler, aynı yaştaki sağlıklı akranlarına göre altı yıldan daha yaşlı bir yüz termal profiline sahipti.

Aslında makine öğrenimi modeli, bir kişinin yüz termal haritasını otomatik olarak işleyip analiz ederek yağlı karaciğer hastalığı veya diyabet gibi bir metabolik bozukluğu olup olmadığını yüzde 80’in üzerinde doğrulukla tahmin edebildi.

 

Araştırmada, metabolik bozukluğu olanların, sağlıklı, aynı yaşta ve cinsiyette olanlara göre göz bölgesinde daha yüksek sıcaklık gösterme olasılığı daha yüksekti.

Kan basıncı yüksek olan katılımcıların göz çevresinde ve yanaklarında sıcaklık artışı görüldü. Hipertansiyonu olan erkeklerin burunlarının nispeten daha soğuk olduğu gözlemlendi.

Herke farklı yaşlanıyor

Araştırmada, hipertansiyon ve yağlı karaciğer hastalığı olan erkek ve kadınlarda yüz sıcaklığı dağılımlarındaki fark da inceledi. Aynı yılda doğanlar arasında bile biyolojik saatler daha hızlı ya da daha yavaş işlediği, bu da herkesin farklı yaşlandığı anlamına geldiği kaydedildi.

Çalışma araştırmacıların termal yüz görüntülemenin sağlıklı yaşlanmayı başka yollarla da tahmin edip edemeyeceğini keşfetmeye devam edecek kadar umut verici.