Yeni yayınlanan bir rapor, orta yaşta meyve, sebze, tam tahıllar ve doymamış yağlar açısından zengin bir beslenmenin, 70’li yaşlarda iyi zihinsel, fiziksel ve bilişsel sağlık şansını artırabileceğini gösteriyor.
Yakın tarihte büyük bir beslenme konferansında sunulan bir çalışma, yüksek düzeyde besleyici gıdalarla dolu bir günlük diyetin, yaygın kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltabileceğini ve ileri yaşlarda bilişsel işlevlerin korunmasına yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.
İyi beslenerek iyi yaşayabilirsiniz
Harvard araştırmacıları, Hemşirelerin Sağlık Çalışması ve Sağlık Profesyonelleri Takip Çalışması’ndan 106 binden fazla katılımcının 30 yıllık verilerini analiz etti. Araştırmaya herhangi bir kronik hastalığı olmayan 70 bin 467 kadın ve 36 bin 464 erkek katıldı.
1986 yılındaki çalışmanın başlangıcında katılımcılar en az 39 yaşındaydı. Katılımcılar her dört yılda bir kapsamlı beslenme sıklık anketi doldular.
Harvard araştırmacıları, her katılımcının kişisel diyetini zaman içinde takip ederek bunların son derece besleyici sekiz beslenme düzeniyle ne kadar iyi eşleştiğini gördü.
Gıda anketlerini karşılaştırdıkları diyetler şunları içeriyordu:
DASH diyeti, sebze, meyve ve tam tahıllara odaklanarak kan basıncını önlemeyi veya düşürmeyi amaçlayan bir yemek planıdır. Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından geliştirilen beslenme planı, herhangi bir besin grubunu ortadan kaldırmadığı ve aynı zamanda kilo kaybına da yardımcı olduğu için esnek bir diyet olarak kabul ediliyor.
Alternatif sağlıklı beslenme endeksi (AHEI) — daha fazla baklagil, kuruyemiş, sebze, az miktarda kırmızı et ve işlenmiş etleri teşvik ederek ABD beslenme kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalıyor. Tessier, araştırmanın AHEI diyeti ile daha sağlıklı yaşlanma arasındaki en güçlü ilişkiyi bulduğunu söyledi.
Gezegensel sağlık diyeti, hayvansal ürünleri en aza indiren ve meyve, sebze, tam tahıl ve sağlıklı yağları ön plana çıkaran bir beslenme planıdır. Az miktarda et ve süt ürünlerine izin verir.
Genel olarak, daha fazla meyve, sebze, tam tahıl, doymamış yağ, kuruyemiş, baklagiller ve az yağlı süt tüketiminin iyi yaşlanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu buldular. Diyetleri daha fazla trans yağ, sodyum, kırmızı ve işlenmiş etten oluşan kişilerin sağlıklı yaşlanma olasılıkları daha düşüktü.
Veri tabanındaki kadın ve erkeklerin kendi raporlarına dayanarak araştırmacılar, “sağlıklı yaşlanmayı” en az 70 yaşına kadar hayatta kalmak, iyi bilişsel işlevlere, zihinsel sağlığa, fiziksel işlevlere sahip olmak ve diyabet gibi kronik hastalıklardan uzak olmak olarak yorumladılar. kalp hastalığı, felç, böbrek yetmezliği ve çoğu kanser.
30 yıllık verileri analiz ettikten sonra araştırmacılar, katılımcıların yaklaşık yarısının öldüğünü, yalnızca yüzde 9’unun 70 yaşına veya daha yaşlı bir hastalıktan ve fiziksel ve bilişsel sağlıkta bozulma olmadan hayatta kaldığını buldu.
Bununla birlikte, sağlıklı beslenme düzenine en sıkı şekilde bağlı kalan katılımcılar, uymayanlara kıyasla yüzde 43 ila yüzde 84 oranında daha iyi yaşlanma şansına sahip oldu.