Ana Sayfa Tıp&Sağlık Babaların Balık Yağı Takviyesi Alması Çocukların Obezite Riskini Azaltabilir

Babaların Balık Yağı Takviyesi Alması Çocukların Obezite Riskini Azaltabilir

Çocuğun gelecekteki sağlığını etkileyen yalnızca annenin beslenmesi değildir; babanın diyetinin de kritik bir etkisi olabilir.

Yeni bir araştırmaya göre, babaların balık yağı takviyesi almasıyla basit bir beslenme değişikliği, çocuklarında obezite riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Obezite, 2022 yılı itibarıyla 390 milyondan fazla çocuk ve ergeni etkileyen acil bir küresel sağlık sorunudur. Çocuklukta obezitenin yaygınlığı dramatik bir artış göstererek 1990’da yüzde 8’den 2022’de yüzde 20’ye çıkmıştır.

Obezite, diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi metabolik bozuklukların riskini artırır.

Amerikan Beslenme Derneği’nin Chicago’da düzenlenen en önemli yıllık toplantısı olan NUTRITION 2024’te sunulan en son çalışma sonuçları, babalara balık yağı takviyesinin çocuklukta obezite sorunuyla mücadelede “gizli bir silah” olduğunu öne sürüyor.

Araştırma ekibi, yüksek yağlı bir diyetle beslenen 150 erkek fareyi içeren bir hayvan çalışması gerçekleştirdi; bunlardan bazıları, düzenli olarak sağlıklı, az yağlı bir diyet uygulayan dişi farelerle çiftleşmeden önce ek balık yağı aldı.

Balık yağı verilen erkek farelerin yavruları, babaları balık yağı almayanlara kıyasla 7 ve 21. günlerde daha hafifti. Balık yağı grubundaki dişi yavrular da daha iyi metabolik sağlık sergilediler, glikoz temizlenmesi ve insülin duyarlılığı arttı.

Araştırmayı yürüten Latha Ramalingam ” Gebelik öncesi beslenme rehberliğinin yalnızca annelere yönelik olmadığı, aynı zamanda babaları da kapsayarak, çocuklarının gelişimini teşvik etmede daha aktif bir rol oynadığını belirtti. Ramalingam “başından itibaren sağlıklı bir yaşam sürüyoruz. İnsanlar üzerinde daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bu keşif, ebeveynlerin sadece genetiğin ötesinde, yavrularının refahını nasıl etkilediğine dair anlayışımızda yeni bir sınır açıyor. Kolayca bulunabilen ve güvenli bir besin takviyesi olan balık yağı, mücadelemizde güçlü bir silah haline gelebilir.”

Araştırmacılar şimdi beslenme değişikliklerinin spermi nasıl etkilediğini ve bu bilgi aktarımının gelecek nesilleri nasıl etkilediğini araştırıyor.

 

Bilim İnsanları Yağlı Balık Tüketmenin Yeni Faydalarını Keşfetti