Ana Sayfa Tıp&Sağlık Kan Basıncını 120 mmHg’nin Altında Tutmak İleri Yaşlarda Demanstan Korur

Kan Basıncını 120 mmHg’nin Altında Tutmak İleri Yaşlarda Demanstan Korur

Kan basıncı kontrolü yoluyla demans riskinin azaltılmasına yönelik araştırmaların çoğu, Siyah ve Latin popülasyonları arasındaki orantısız yüksek riske rağmen, beyaz katılımcılara odaklandı.

Yeni bir çalışmada, yeterince temsil edilmeyen bu gruplarda kan basıncı kontrolünün demans riski üzerindeki etkilerini inceleyerek bu bilgi açığını kapatmayı amaçladı.

Bulguları, sistolik kan basıncının zamanla klinik olarak güvenli eşik olan 120 mmHg’nin altına düşürülmesinin, özellikle Siyah ve Latin kökenli gruplarda bireyde demans gelişme riskini bir miktar azaltabileceğini düşündürmektedir. Sistolik kan basıncı, kalp kasıldığında atardamarlarda oluşan basınçtır.

“Hipertansiyon oranlarındaki artışa rağmen, azınlık grupların sağlık politikaları veya ilaca erişim yoluyla kan basıncını düşürücü müdahalelerden yararlanma olasılığı daha düşük. Bu gibi bulguların politika yapıcıları ve sağlık uygulayıcılarını, kan basıncı kontrolü için tedaviye erişimi artırmaya teşvik edeceğini umuyoruz.

Araştırmayı yürüten Marcia Pescador Jimenez, “Bu popülasyonlar hipertansiyondaki ve ardından demans oranlarındaki eşitsizlikleri azaltacak.”

Çalışma, Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü tarafından yürütülen ve devam eden bir araştırma girişimi olan Çok Etnik Ateroskleroz Çalışması’ndan 6 bin 814 katılımcıyı içeriyordu. Araştırmacılar, kan basıncını düşürmeyi amaçlayan ilaç tedavisi, beslenme düzenlemeleri ve yaşam tarzı değişiklikleri gibi çeşitli müdahalelerin etkilerini araştırdı.

19 yıllık çalışma süresi boyunca katılımcıların yüzde 8,8’inde demans gelişti. Katılımcıların yaklaşık yarısı sistolik kan basıncını 140 mmHg’nin altına düşürmek için müdahaleye ihtiyaç duyarken, yüzde 86’sı sistolik kan basıncını 120 mmHg’nin altına düşürmek için müdahaleye ihtiyaç duydu.

Araştırmada, kan basıncını düşürücü müdahaleleri olmayan katılımcılarla karşılaştırıldığında, her analiz, Latin Amerikalı ve Siyahi katılımcılar arasında kan basıncını düşürücü müdahalelerin, Beyaz katılımcılara kıyasla ileri yaşlarda demans riskini azaltma şansının biraz daha yüksek olduğu bulundu.

Araştırmacılar bulgularının etkili hipertansiyon kontrolünde ırksal ve etnik eşitsizlikler konusunda daha fazla araştırma yapılmasını teşvik edeceğini umuyor.