Ana Sayfa Tıp&Sağlık ASMR, “Otonom Duyusal Meridyen Tepkisi”

ASMR, “Otonom Duyusal Meridyen Tepkisi”

YouTube ve Twitch platformlarında en popüler trendlerden birisi ASMR videoları.  ASMR harfleri Autonomous Sensory Meridian Response kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. ASMR videoları izleyenler genellikle rahatlama hissine sahip oluyor. Bu rahatlama hissi ise kafanın arkasında yer alan ve omurganın üst kısmına doğru hareket eden bir duygu ile ortaya çıkıyor. Bazı izleyiciler ise bu hissin bir karıncalanma gibi olduğunu da söylüyor. Duruma bakıldığında izleyicilerin yaşadığı deneyim birbirinden farklı oluyor. Ancak, bu deneyim her ne olursa olsun kişilerin ASMR videolarına ilgi göstermesini engellemiyor.

ASMR videolarını seven kitlelerin dışında bu videoların anlamsız olduğunu düşünen pek çok kişi de bulunuyor. Bu kişiler, ASMR videolarının neden izlendiğini merak ediyor. Sheffield Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, ASMR videolarını izleyen kişiler bu videoları uykuya dalmak, rahatlamak ya da stresi azaltmak için kullanıyor.

2010 yılında Jennifer Allen tarafından ortaya atılan ve daha sonra ASMR için çevrimiçi forumlar kuran terim, bir uyaranla tetiklenen ve zirveye ulaşan kendiliğinden veya otomatik bir hissi ifade eder.

İnsanlar ASMR’yi tetikleyicilere yanıt olarak deneyimler ve bu birçok form alabilir. Mikrofonlara fısıldayan ve parmaklarını mikrofonlara vuran “ASMRtistler” özellikle YouTube’da popülerdir. Ancak Poerio’ya göre işitsel uyaranlara ek olarak, birinin saçınızı nazikçe taraması gibi dokunsal duyumlar da ASMR’yi tetikleyebilir.

Ancak fısıldayan bir videonun ya da rahatlatıcı bir dokunuşun tek başına ASMR’yi tetiklemeye yetmediğini; insanların bu hissin gerçekleşmesi için genellikle bulundukları ortamda sakin ve güvende hissetmeleri gerektiğini söyleyen Virginia’daki Shenandoah Üniversitesi’nde fizyolog ve bilgilendirici bir web sitesi olan ASMR Üniversitesi’nin kurucusu Craig Richard , şunları söyledi:

ASMR içerik yaratıcıları bazen bunu hedef kitleleriyle bir aşinalık duygusu yaratarak başarıyor, diyor Richard, ASMR hakkında bir kitabı ve podcast’i de olan biri. Richard ve meslektaşları 2018 tarihli bir çalışmada, birçok ASMR tetikleyicisinin “ilişkisel davranışlarla”, yani arkadaşlar, ebeveynler ve çocuklar ve romantik partnerler gibi yakın kişilerarası bağları olan kişiler arasında paylaşılan şefkatli davranışlarla ilişkili olduğunu öne sürdüler.

An fMRI investigation of the neural correlates underlying the autonomous sensory meridian response (ASMR)

Richard, Live Science’a “Neredeyse herhangi bir büyük, en iyi ASMR videosuna bakarsanız, sizi gerçekten iyi tanıdığını iddia eden biri görürsünüz,” dedi. “Bu, tanıdığınız ve rahat olduğunuz birinin size olumlu kişisel ilgi gösterdiğini düşünmeniz için beyninizi kandırıyor.”

Richard, bu fenomenin arkasında sinir sisteminin kimyasal habercileri olan nörotransmitterlerin bir karışımının olabileceğini söyledi. Ancak araştırmacılar ASMR’nin tam olarak hangi mekanizmayla çalıştığını doğrulamak için hâlâ çalışıyorlar.

2018 araştırmasında bilim insanları, insanların ASMR deneyimlediğinde beynin belirli bölgelerinin daha aktif hale geldiğini buldular. Bunu, organdaki kan akışına bakarak beyin aktivitesini dolaylı olarak ölçen fonksiyonel MRI taramalarını kullanarak gösterdiler.

ileri okuma :

Meditation offers significant heart benefits

It helps reduce stress and anxiety, which can lower heart rate and blood pressure while reducing harmful hormones.