Ana Sayfa Tıp&Sağlık Diz Osteoartriti Enjeksiyonu Ağrıyı yüzde 58 Oranında Azaltıp, Kıkırdağı Yeniler

Diz Osteoartriti Enjeksiyonu Ağrıyı yüzde 58 Oranında Azaltıp, Kıkırdağı Yeniler

Diz osteoartriti için yeni, hazır bir kök hücre tedavisinin tek bir enjeksiyonu, klinik bir araştırmaya katılan katılımcıların yüzde 75’inde ağrıyı ve işlevi 12 aya kadar önemli ölçüde iyileştirdi. Tedavinin ayrıca hastalığın ilerlemesini durdurma potansiyeli de var.

2020’de, küresel nüfusun yüzde 7,6’sı ağrılı dejeneratif osteoartrit rahatsızlığına sahipti ve bu, 1990’dan bu yana toplam vakalarda yüzde 132,2’lik bir artış anlamına geliyor. 2050 yılına kadar diz vakalarının yüzde 74,9, el vakalarının yüzde 48,6 ve kalça osteoartrit vakalarının yüzde 78,6 oranında artacağı tahmin ediliyor.

Safety and efficacy of an allogeneic adipose-derived mesenchymal stem cell preparation in the treatment of knee osteoarthritis: A Phase I/IIa randomised controlled trial

Avustralya biyoteknoloji şirketi Magellan Stem Cells tarafından geliştirilen osteoartrit için yeni bir tek enjeksiyonluk kök hücre tedavisinin klinik deneyleri çok ümit verici sonuçlar gösterdi.

Magellan’ın İcra Direktörü ve Baş Tıbbi Sorumlusu Doçent Julien Freitag “Araştırmamız, Magellan’ın hazır donör kök hücre tedavisinin eklem fonksiyonunu iyileştirmede, ağrı seviyelerini azaltmada güvenli ve etkili olduğunu ve osteoartritin ilerlemesini durdurma potansiyeline sahip olabileceğini gösteriyor,”

MAG200, ekleme tek bir donör kök hücre enjeksiyonudur.  Hastanın kendi kök hücreleri yerine donör veya allojenik kök hücreleri kullandığı için ‘hazır’ bir tedavi olarak kabul edilir ve bu hücrelerin cerrahi olarak toplanması emek yoğundur. Önemlisi, tedavi yağ dokusundan veya vücut yağından mezenkimal kök hücreler (diğer hücre tiplerine farklılaşabilen yetişkin kök hücreler) kullandığı için bağışıklık tepkisini tetiklemiyor.

MAG200’ün ilk insan Faz I/II denemesi için araştırmacılar, orta düzeyde diz osteoartriti olan 40 katılımcıyı kök hücre tedavisinin eklem içi enjeksiyonu veya plasebo alacak şekilde rastgele seçtiler.

Tüm katılımcılar osteoartritlerini konservatif olarak yönetmeye çalışmışlardı ve sıfırdan 10’a kadar bir ölçekte beşe eşit veya daha fazla ortalama bir ağrı puanına sahiptiler. Osteoartritlerinin günlük yaşam aktivitelerini yerine getirme (işlev) üzerindeki etkisinin ölçümleri Diz Yaralanması ve Osteoartrit Sonuç Puanı’nın (KOOS) bir alt ölçeği kullanılarak alındı. KOOS puanları, en kötü olası diz semptomlarını gösteren sıfırdan, semptom olmadığını gösteren 100’e kadar değişir.

Çalışmanın birincil etkinlik hedefi, 12 ayda ağrıda (ağrı puanında iki veya daha fazla puanlık azalma) ve işlevde (KOOS puanında sekiz veya daha fazla puanlık artış) klinik olarak anlamlı farklılıklardı.

Araştırmacılar, MAG200 alan katılımcıların yüzde 75’inin ağrı ve işlevde klinik olarak alakalı ve istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gösterdiğini, iyileşme veya tam iyileşme bildirdiğini buldu. 12 ayda %58 oranında kalıcı ağrı iyileşmesi vardı. Katılımcıların dizlerinin MRI taramaları, 12 ayda MAG200 alanların kıkırdak hacmi ve kalitesinde iyileşmeler olduğunu gösterdi.

Osteoartrit tedavisinin amacının hastalıklı eklemleri değiştirmek için ameliyattan kaçınmak olduğu göz önüne alındığında, araştırmacılar çalışma sonuçlarının önemli olduğunu söylüyor.