Ana Sayfa Manşet X Kuşağı ve Milenyum Kuşağı, Daha Eski Nesillere Kıyasla 17 Kanser Türüne...

X Kuşağı ve Milenyum Kuşağı, Daha Eski Nesillere Kıyasla 17 Kanser Türüne Yakalanma Riskiyle Karşı Karşıya

Amerikan Kanser Derneği (ACS) araştırmacıları tarafından yürütülen yeni ve büyük bir çalışma, meme, pankreas ve mide kanserleri de dahil olmak üzere 34 kanser türünden 17’sinde insidans oranlarının giderek daha genç nesillerde artmaya devam ettiğini öne sürüyor. Ölüm eğilimleri de karaciğer (sadece kadın), rahim gövdesi, safra kesesi, testis ve kolorektal kanserlerin insidansıyla birlikte arttı. Rapor The Lancet Public Health’de yayınlanmıştı

The Lancet / Differences in cancer rates among adults born between 1920 and 1990 in the USA: an analysis of population-based cancer registry data

Amerikan Kanser Derneği’nde gözetim ve sağlık eşitliği biliminin kıdemli baş bilim insanı ve çalışmanın baş yazarı Dr. Hyuna Sung, “Bu bulgular, Baby Boomer sonrası nesillerde artan kanser riskine dair artan kanıtlara katkıda bulunuyor ve erken başlangıçlı kolorektal kanser ve obeziteyle ilişkili birkaç kansere dair önceki bulguları genişleterek daha geniş bir kanser türü yelpazesini kapsıyor,” diyor .

“Doğum kohortları, doğum yıllarına göre sınıflandırılan insan grupları, kritik gelişim yıllarında kanser risk faktörlerine maruz kalmalarını etkileyen benzersiz sosyal, ekonomik, politik ve iklim ortamlarını paylaşırlar. Doğum yıllarıyla ilişkili kanser eğilimlerini belirlemiş olsak da, bu oranların neden arttığına dair henüz net bir açıklamamız yok.”

Bu analizde araştırmacılar, 25-84 yaş aralığındaki bireyler için 1 Ocak 2000 ile 31 Aralık 2019 tarihleri ​​arasında 34 tür kanser teşhisi konmuş 23.654.000 hastadan insidans verilerini ve 25 kanser türü için ölen 7.348.137 ölüm verisini sırasıyla Kuzey Amerika Merkezi Kanser Kayıtları Derneği ve ABD Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi’nden elde ettiler. Nesiller arası kanser oranlarını karşılaştırmak için, beş yıllık aralıklarla ayrılmış, 1920’den 1990’a kadar doğum yıllarına göre yaş etkisi ve dönem etkisi için ayarlanmış doğum kohortu özgü insidans oranı oranlarını ve ölüm oranı oranlarını hesapladılar.

Araştırmacılar, 34 kanserden sekizi için yaklaşık 1920’den bu yana doğan her ardışık doğum kohortunda insidans oranlarının arttığını buldu. Özellikle, hem erkek hem de kadın bireylerde pankreas, böbrek ve ince bağırsak kanserleri için 1990 doğum kohortunda insidans oranı 1955 doğum kohortundan yaklaşık iki ila üç kat daha yüksekti; kadın bireylerde karaciğer kanserinde.

Ek olarak, daha yaşlı doğum kohortlarındaki düşüşün ardından, genç kohortlarda meme kanseri (sadece östrojen reseptörü pozitif), rahim gövdesi kanseri, kolorektal kanser, kardiya dışı mide kanseri, safra kesesi kanseri, yumurtalık kanseri, testis kanseri, erkek bireylerde anal kanser ve erkek bireylerde Kaposi sarkomu olmak üzere kalan dokuz kanser türünün görülme sıklığı arttı.

Kanser türleri arasında, 1990 doğum kohortundaki insidans oranı yumurtalık kanseri için %12’den uterin korpus kanseri için %169’a kadar değişmiş olup, en düşük insidans oranına sahip doğum kohortundaki orandan daha yüksektir. Özellikle, ölüm oranları, karaciğer kanseri (sadece kadın), uterin korpus, safra kesesi, testis ve kolorektal kanserler için insidans oranlarının yanı sıra, ardışık olarak daha genç doğum kohortlarında artmıştır . tamamı için kaynağa bknz

American Cancer Society researchers stress the need for interventions to address the rising burden of early-onset cancers in younger generations

A new large study led by researchers at the American Cancer Society (ACS) suggests incidence rates continued to rise in successively younger generations in 17 of the 34 cancer types, including breast, pancreatic, and gastric cancers. Mortality trends also increased in conjunction with the incidence of liver (female only), uterine corpus, gallbladder, testicular, and colorectal cancers. The report will be published  in the journal The Lancet Public Health.