Ana Sayfa Manşet Kahvaltı Yapmayan Çocukların Mutsuz Olduğu Öne Sürüldü

Kahvaltı Yapmayan Çocukların Mutsuz Olduğu Öne Sürüldü

Bir çocuğun aceleci sabah rutinine tam bir kahvaltı sığdırmak zor olabilir, ancak düşündüğünüzden daha önemlidir. Kahvaltıyı atlamak yalnızca uzun vadeli sağlığı etkilemekle kalmaz; aynı zamanda mutluluğu da olumsuz etkiler.

Dünyanın 42 ülkesinde 150 bin çocuk ve ergenin katıldığı geniş çaplı çalışmada, İngiltere’deki Anglia Ruskin Üniversitesi (ARU) ve Meksika’daki Universidad de las Americas’tan araştırmacılar, kahvaltı tüketiminin düzenliliği ile yaşam memnuniyeti arasındaki bağlantıyı araştırdı.

Sonuçlar, daha sık kahvaltı yapmak ile daha fazla yaşam memnuniyeti arasında “neredeyse doğrusal bir ilişki” olduğunu öne sürüyor.

Araştıracılar “En yüksek yaşam memnuniyeti puanı, her gün kahvaltı yapan katılımcılarda belirlenirken, en düşük yaşam memnuniyeti puanı hiç kahvaltı yapmayan çocuklarda gözlemlendi”

Çalışmaya, 10 ila 17 yaş arasındaki, okula giden çocuk ve ergenlerden oluşan ulusal düzeyde temsili örnekler kullanan Okul Çağındaki Çocuklarda Sağlık Davranışı (2017/2018) çalışması katılımcıları dahil edildi.

Katılımcılara ne sıklıkla tam kahvaltı yaptıkları -sadece bir bardak süt veya meyve suyundan daha fazlası- soruldu. Yaşam memnuniyetleri daha sonra 0 ile 10 arasında bir ölçekte ölçüldü, 10 en yüksek yaşam kalitesini, 0 ise en düşük yaşam kalitesini temsil ediyordu.

Ekip, “çalışmamız geniş kapsamlıydı ve kahvaltı sıklığı ile yaşam memnuniyeti arasında tutarlı bir ilişki buldu ve bunun birkaç olası nedeni var. Kahvaltı yapmayan ergenlerde düşük ruh hali ve ayrıca daha yüksek kaygı, stres ve depresyon vakaları gösteren önceki çalışmalar vardı. Dahası, yeterli bir kahvaltı yapmak, optimum bilişsel işlev için gerekli enerjiyi ve besinleri sağlar ve konsantrasyonu, hafızayı ve öğrenme yeteneğini artırır, Başka bir neden de günlük kahvaltımızdan aldığımız vitamin ve minerallerin karışımı olabilir ve bunları düzenli olarak almamak zamanla daha düşük yaşam memnuniyetine yol açabilir. Kahvaltıyı içeren düzenli bir rutin, günün geri kalanına da yapı ve olumlu bir ton getirebilir,” diye ekledi Smith.

Ancak araştırmacılar, ülkeler arasında yaşam memnuniyeti puanlarında tutarsızlıklar fark ettiler ve bu da olası sosyoekonomik faktörlerin sonuçları etkileyebileceğini gösteriyor. Her gün kahvaltı yapan Portekizli çocuklarda yaşam memnuniyeti en yüksek düzeyde görülürken, en düşük yaşam memnuniyeti hiç kahvaltı yapmayan Romanyalı çocuklarda görüldü.