Ana Sayfa İlaç FDA Anafilaksi Tedavisi İçin İlk Burun Spreyini Onayladı

FDA Anafilaksi Tedavisi İçin İlk Burun Spreyini Onayladı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, neffy’nin (epinefrin burun spreyi) yetişkin ve en az 30 kilogram (yaklaşık 66 pound) ağırlığındaki pediatrik hastalarda, yaşamı tehdit edenler (anafilaksi) de dahil olmak üzere, alerjik reaksiyonların (Tip I) acil tedavisi için kullanılmasını onayladı.

“Bugünkü onay, enjeksiyonla uygulanmayan anafilaksi tedavisi için ilk epinefrin ürününü sağlıyor. Anafilaksi yaşamı tehdit edicidir ve bazı kişiler, özellikle çocuklar, enjeksiyon korkusu nedeniyle tedaviyi geciktirebilir veya tedaviden kaçınabilir,” diyor FDA İlaç Değerlendirme ve Araştırma Merkezi’ndeki Pulmonoloji, Alerji ve Kritik Bakım Bölümü’nün Yardımcı Direktörü Kelly Stone, MD, PhD. “Epinefrin burun spreyinin bulunması, anafilaksinin hızlı tedavisine yönelik engelleri azaltabilir. Sonuç olarak, neffy önemli bir tedavi seçeneği sunuyor ve karşılanmamış bir ihtiyaca hitap ediyor.”

Alerjik reaksiyonlar, bir kişinin bağışıklık sisteminin normalde semptomlara neden olmayan bir maddeye anormal tepki vermesiyle meydana gelir. Anafilaksi, genellikle vücudun birden fazla bölümünü etkileyen ve tıbbi acil durum olarak kabul edilen ciddi, yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyondur. Anafilaksiye neden olabilen yaygın alerjenler arasında belirli yiyecekler, ilaçlar ve böcek sokmaları bulunur. Semptomlar genellikle maruziyetten birkaç dakika sonra ortaya çıkar ve kurdeşen, şişlik, kaşıntı, kusma, nefes alma zorluğu ve bilinç kaybı gibi belirtileri içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir. Epinefrin, anafilaksi için tek hayat kurtarıcı tedavidir ve daha önce hastalara yalnızca enjeksiyon olarak sunulmuştu.

Neffy’nin onayı, anafilaksisi olmayan 175 sağlıklı yetişkinde, neffy veya onaylı epinefrin enjeksiyon ürünlerinin uygulanmasından sonra kandaki epinefrin konsantrasyonlarını ölçen dört çalışmaya dayanmaktadır. Bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar, neffy ve onaylı epinefrin enjeksiyon ürünleri arasında karşılaştırılabilir epinefrin kan konsantrasyonları gösterdi. Neffy ayrıca, anafilaksi tedavisinde epinefrinin iki kritik etkisi olan epinefrin enjeksiyon ürünleriyle benzer kan basıncı ve kalp atış hızı artışları gösterdi. 66 pounddan daha ağır çocuklarda yapılan bir neffy çalışması, çocuklardaki epinefrin konsantrasyonlarının neffy alan yetişkinlere benzer olduğunu gösterdi.

Neffy, tek bir burun deliğine uygulanan tek dozluk bir burun spreyidir. tamamı için kaynağa bknz