Ana Sayfa Manşet Çift Mastektomi Kanserden Sağ Kalma Oranını Artırmıyor

Çift Mastektomi Kanserden Sağ Kalma Oranını Artırmıyor

Çift mastektomi dışındaki diğer cerrahi yöntemler de tek memesinde kanser olan kadınlarda ölüm oranlarını düşürmede aynı derecede başarılıdır.

JAMA / Bilateral Mastectomy and Breast Cancer Mortality

Meaning  These findings indicating that contralateral mastectomy for unilateral breast cancer is an effective means of cancer prevention but does not reduce the risk of dying of breast cancer call into question the metastatic potential of a de novo contralateral cancer.

Tek memesinde kanser olan kadınlar, önlem olarak her iki memenin de alınması seçeneğine sahiptir. Ancak yeni araştırmalar, bu hastaların meme kanserinden ölme olasılığının , yalnızca etkilenen meme veya içindeki tümör alınan kadınlardan daha az olmadığını bulmuştur.

Son araştırma, büyük bir ABD kanser kayıt defterinde çeşitli etnik kökenlerden 660.000’den fazla kadının verilerini inceledi . Kadınlar ortalama 58 yaşındaydı ve hepsine tek taraflı meme kanseri teşhisi konmuştu, yani bir memede kanser vardı.

SEER Incidence Data

Tanıdan sonra, her hastaya üç standart cerrahi prosedürden biri uygulandı: lumpektomi , etkilenen memedeki sadece tümörü çıkarmak için; unilateral mastektomi , bir meme çıkarmak için; veya bilateral mastektomi , her iki meme çıkarmak için. Aksi takdirde, kadınlar kanserlerinin klinik özellikleri açısından eşleştirildi.

Araştırmacılar, kadınların kalan memelerinde meme kanseri olup olmadığını -kontralateral meme kanseri adı verilen bir durum- 20 yıl boyunca takip ettiler. Bu, çift mastektomi geçiren kişilerde de olabilir çünkü göğüs duvarında kalan meme dokusunun veya kanser hücrelerinin tekrarlama olasılığı vardır . Kontralateral meme kanseri olma riski, tek taraflı meme kanseri teşhisinden sonra genellikle yılda yaklaşık %0,4’tür .

Ekip ayrıca bu takip süresi içerisinde kadınlardan herhangi birinin meme kanserinden ölüp ölmediğini de kaydetti.

Genel olarak, çift mastektomi geçiren kadınların kontralateral meme kanseri geliştirme riski diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı, daha düşüktü (%0,7’ye karşı %6,9). Ancak, gruplar arasında genel ölüm oranlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu – bunlar lumpektomiler için %16,3 ve her iki mastektomi türü için %16,7 idi.

Bu benzerlik, kontralateral meme kanseri gelişen hastaların gelişmeyenlere göre iki kat daha fazla ölüm riskine sahip olmalarına rağmen ortaya çıktı (%32,1’e karşı %14,5).

Araştırmaya dahil olmayan Illinois’deki Northwestern Üniversitesi’nden kanser araştırmacıları Dr. Seema Khan ve Masha Kocherginsky , bu görünüşte mantığa aykırı bulgunun olası bir açıklamasının, bu hastalardaki ölümlerin baskın nedeninin kontralateral meme kanseri değil, orijinal tümörün olması olduğunu söyledi .tamamı için kaynağa bknz