Ana Sayfa Manşet HEM Demir Alımı Tip 2 Diyabet Riskinin Artmasıyla İlişkilendirildi!

HEM Demir Alımı Tip 2 Diyabet Riskinin Artmasıyla İlişkilendirildi!

Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu’ndaki araştırmacıların öncülük ettiği yeni bir çalışmada, kırmızı et ve diğer hayvansal ürünlerde bulunan hem demirinin daha yüksek alımının, çoğunlukla bitki bazlı gıdalarda bulunan hem olmayan demirin aksine, tip 2 diyabet (T2D) geliştirme riskinin daha yüksek olmasıyla ilişkili olduğu ortaya çıktı. Hem demiri ile T2D arasındaki bağlantı daha önce bildirilmiş olsa da, çalışmanın bulguları bağlantıyı daha net bir şekilde ortaya koyuyor ve açıklıyor.

NATURE / Integration of epidemiological and blood biomarker analysis links haem iron intake to increased type 2 diabetes risk

Dietary haem iron intake is linked to an increased risk of type 2 diabetes (T2D), but the underlying plasma biomarkers are not well understood. We analysed data from 204,615 participants (79% females) in three large US cohorts over up to 36 years, examining the associations between iron intake and T2D risk.

Çalışma, daha yüksek hem demir alımı ile T2D riski arasında önemli bir ilişki buldu. En yüksek alım grubundaki katılımcıların T2D geliştirme riski, en düşük alım grubundaki katılımcılardan %26 daha yüksekti. Ek olarak, araştırmacılar hem demirinin işlenmemiş kırmızı etle ilişkili T2D riskinin yarısından fazlasını ve birkaç T2D ile ilişkili diyet örüntüsünün riskinin orta bir oranını oluşturduğunu buldu. Önceki çalışmalarla uyumlu olarak, araştırmacılar diyet veya takviyelerden alınan hem olmayan demir alımı ile T2D riski arasında önemli bir ilişki bulamadılar.

Çalışma ayrıca daha yüksek hem demir alımının T2D ile ilişkili kan metabolik biyobelirteçleriyle ilişkili olduğunu buldu. Daha yüksek hem demir alımı, C-peptit, trigliseritler, C-reaktif protein, leptin ve demir aşırı yüklenmesi belirteçleri gibi daha yüksek biyobelirteç seviyeleriyle ve HDL kolesterol ve adiponektin gibi faydalı biyobelirteçlerin daha düşük seviyeleriyle ilişkilendirildi.