Avusturalya’da yapılan yeni çalışma, magnezyum açısından zengin bir diyetin, DNA hasarı ve kronik dejeneratif bozukluk riskini azalttığını belirledi.
Güney Avustralya Üniversitesi’nden bilim insanları, 172 orta yaşlı yetişkinden kan örnekleri ölçerek düşük magnezyum seviyeleri ile homosistein adı verilen genotoksik bir amino asidin yüksek miktarları arasında güçlü bir bağlantı buldu.
Bu toksik kombinasyon vücudun genlerine zarar vererek insanları Alzheimer ve Parkinson hastalığına, gastrointestinal hastalıklara, bir dizi kansere ve diyabete karşı daha duyarlı hale getiriyor.
Tam tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, fasulyeler ve bitter çikolata, vücudun enerji üretmesine, diş ve kemik oluşumuna, kan şekerini ve kan basıncını düzenlemesine ve kalbin, kasların ve böbreklerin düzgün çalışmasını sağlayan magnezyum açısından zengin besinlerdir.
Düşük magnezyum alımının (günde 300 mg’dan az) birçok hastalık riskini artırabileceğini belirten UniSA moleküler biyoloğu Dr. Permal Deo, “Çalışmamız, kandaki düşük magnezyum seviyeleri (18 mg/L’den az) ile cinsiyet ve yaşa göre ayarlandıktan sonra bile artan DNA hasarı arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gösterdi. Magnezyum, homosistein (Hcy), folat ve B12 vitamini kan seviyeleri ölçüldü ve magnezyum ile Hcy arasında ters bir korelasyon ve magnezyum, folat ve B12 vitamini arasında pozitif bir korelasyon gösterildi. Bu, kanda yeterince yüksek magnezyum seviyelerinin, folat ve B12 vitamini eksikliğinde artan homosisteinin neden olduğu toksisiteden genlerimizi korumak için gerekli olduğunu gösteriyor.”
Çalışmada yer alan Profesör Michael Fenech, kronik magnezyum eksikliğinin vücudun enerji ve güç hücreleri üretme yeteneğini bozabileceğini, dokuların hızla yaşlanmasına ve insanların birçok hastalığın erken başlangıcına daha yatkın hale gelmesine neden olabileceğini söylüyor.
Magnezyum, insan vücudunda bulunan dördüncü en bol mineraldir. 600’den fazla enzim, yardımcı faktör olarak magnezyuma ihtiyaç duyar ve yaklaşık 200’ü vücuttaki kritik süreçleri aktive etmek için magnezyuma ihtiyaç duyar.
Prof. Fenech, “Bir sonraki adım, gıda veya takviyeler yoluyla magnezyumun optimum diyet alımını belirlemek ve bunun kanser ve diğer kronik hastalıkların başlangıcını veya ilerlemesini nasıl etkileyebileceğini belirlemektir”
Low magnesium in conjunction with high homocysteine increases DNA damage in healthy middle aged Australians
The results obtained in the present study indicate for the first time that low in vivo levels of magnesium either on its own or in the presence of high Hcy increases DNA damage as evident by higher frequencies of MN and NPBs.