The University of Texas at Austin liderliğindeki bir çalışma, COVID-19 virüsünün bilinen tüm varyantlarını nötralize edebilen bir antikor olan SC27’yi tanımladı ve devam eden viral evrim ortasında evrensel aşı geliştirme ve iyileştirilmiş tedaviler için umut verdi.
Araştırmacılar, COVID-19’dan sorumlu virüs olan SARS-CoV-2’nin ve farklı hayvanlarda bulunan diğer SARS benzeri koronavirüslerin tüm bilinen suşlarını nötralize edebilen bir antikor tanımladı.
The University of Texas at Austin liderliğindeki büyük, çok kurumlu araştırma ekibi, virüse karşı hibrit bağışıklık üzerine yeni bir çalışmanın parçası olarak, SC27 adı verilen geniş bir nötralize edici plazma antikorunu tek bir hastadan keşfetti ve izole etti.
UT mühendisleri ve bilim insanlarının liderliğindeki ekip, antikor tepkisi üzerine yıllar süren araştırmalar sonucunda geliştirilen teknolojiyi kullanarak antikorun tam moleküler dizisini elde etti ve gelecekteki tedaviler için daha büyük ölçekte üretme olasılığını açtı.
Cockrell Mühendislik Okulu’nun McKetta Kimya Mühendisliği Bölümü’nde araştırma görevlisi profesör Jason Lavinder, “SC27’nin ve gelecekte buna benzer diğer antikorların keşfi, nüfusu mevcut ve gelecekteki COVID varyantlarına karşı daha iyi korumamıza yardımcı olacak,”
COVID-19’un Evrimi ve SC27’nin Rolü COVID-19’un keşfinden bu yana geçen dört yıldan fazla sürede, buna neden olan virüs hızla evrimleşti. Her yeni varyant, birçoğu onları aşılara ve diğer tedavilere karşı daha dirençli hale getiren farklı özellikler gösterdi.
Koruyucu antikorlar, virüsün vücuttaki hücrelere bağlanması ve onları enfekte etmesi için bir çapa noktası görevi gören sivri protein adı verilen virüsün bir kısmına bağlanır. Antikorlar, sivri proteini bloke ederek bu etkileşimi önler ve dolayısıyla enfeksiyonu da önler.
SC27, birçok COVID varyantındaki sivri proteinlerin farklı özelliklerini tanıdı. Orijinal sivri proteinin yapısını ilk çözen ve aşılar ve diğer tedaviler için yolu açan UT araştırmacıları, SC27’nin yeteneklerini doğruladı.
Ig-Seq adı verilen antikoru izole etmek için kullanılan teknoloji, araştırmacılara tek hücreli DNA dizilimi ve proteomik kombinasyonunu kullanarak antikorun enfeksiyona ve aşılamaya verdiği tepkiye daha yakından bakma olanağı sağlıyor.
Evrensel Bir Aşıya Doğru
UT Doğa Bilimleri Fakültesi’nde hücre ve moleküler biyoloji alanında lisansüstü eğitim gören ve çalışmaya eş liderlik eden Will Voss, “Bu araştırmanın ve genel olarak aşı biliminin bir amacı, antikor üretebilen ve hızla mutasyona uğrayan bir virüse karşı geniş bir koruma sağlayan bir bağışıklık tepkisi yaratabilen evrensel bir aşı üzerinde çalışmaktır”
Bu antikorun keşfine ek olarak, araştırma, hibrit bağışıklığın (hem enfeksiyon hem de aşılamanın birleşimi) gelecekteki maruziyete karşı yalnızca enfeksiyon veya aşılamaya kıyasla antikor bazlı korumayı artırdığını buldu.
Çalışma, bir başka yaz COVID artışının ortasında geliyor. Bu eğilim, pandeminin en kötüsü geçmiş olsa da, insanların virüsten kaçınmasına ve onu tedavi etmesine yardımcı olacak yenilikçi çözümlere hala ihtiyaç olduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar SC27 için bir patent başvurusunda bulundu.
Hybrid immunity to SARS-CoV-2 arises from serological recall of IgG antibodies distinctly imprinted by infection or vaccination
- Infection and vaccination imprint distinct IgG responses at the molecular level
- Immunological imprinting varies between infection (S2/NTD) and vaccination (RBD)
- Over 60% of the IgG recall in hybrid immunity originates from the initial exposure
- Hybrid immune IgG plasma mAbs have superior neutralization potency and breadth