Ana Sayfa Tıp&Sağlık Turpgiller Ailesinden Sebzelerin Yüksek Tansiyonu Yok Edebileceği Bulundu

Turpgiller Ailesinden Sebzelerin Yüksek Tansiyonu Yok Edebileceği Bulundu

Yeni bir araştırmaya göre bazı sebzeler yüksek tansiyonu diğerlerinden çok daha iyi düşürüyor. Araştırmacılar, bu azalmanın büyük kalp krizi riskini yüzde 5 oranında azaltabileceğini ve herkesi daha fazla yeşillik yemeye teşvik edebileceğini söylüyor.

Cruciferous vegetables lower blood pressure in adults with mildly elevated blood pressure in a randomized, controlled, crossover trial: the VEgetableS for vaScular hEaLth (VESSEL) study

Temel vitaminler, mineraller ve antioksidanlar ve lif gibi diğer besin maddelerinin bir kaynağı olan araştırmalar, sebzeler açısından zengin bir diyetin kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıklara karşı koruma sağlayabileceğini sürekli olarak göstermiştir.

Avustralya’daki Edith Cowan Üniversitesi’nden (ECU) araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışma, kan basıncını düşürme konusunda tüm sebzelerin eşit yaratılmadığını buldu.

Çiçeklerindeki haç şeklini oluşturan dört taç yaprağından adını alan turpgillerden sebzeler arasında brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, kara lahana, roka, bok choy, kara lahana, turp ve şalgam bulunur. İçerdikleri glukozinolatların kanser karşıtı özelliklerinin yanı sıra iltihap giderici, diyabet karşıtı ve lipit düşürücü özelliklere sahip olduğu zaten gösterilmiştir.

Bu randomize kontrollü çapraz denemede, araştırmacılar turpgillerden sebzelerin öğle ve akşam yemeklerinde tüketilen kök ve kabak sebzelerine kıyasla kan basıncı üzerindeki etkisini incelediler. Hafif ila orta derecede yüksek kan basıncına sahip on sekiz katılımcı, aralarında iki haftalık bir ara bulunan iki iki haftalık diyet müdahalesini tamamladı ve burada her zamanki diyetlerini yediler.

Aktif diyet müdahalesi için katılımcılar, öğle yemeğinde ve akşam yemeğinde olmak üzere çorba olarak hazırlanmış dört porsiyon (günde yaklaşık 300 g) brokoli, kara lahana, karnabahar ve lahana yediler; günde yaklaşık 600 ml çorba. Kontrol müdahalesi için, öğle ve akşam yemeklerinde yine çorba olarak aynı miktarda kök ve kabak sebzesi (patates, tatlı patates, havuç ve balkabağı) yediler.

Katılımcılara her zamanki kahvaltılarını ve atıştırmalıklarını tüketmeleri talimatı verildi ancak çorba tüketildikten sonra iki saat boyunca atıştırmalıklardan kaçınmaları istendi. Katılımcının kan basıncı, her iki diyet müdahalesinden önce ve sonra 24 saat boyunca sürekli olarak ölçüldü.

Günde dört porsiyon turpgillerden sebze yemek (aktif müdahale), kan basıncı okumasının en üst sayısı olan sistolik kan basıncında (SBP) istatistiksel olarak anlamlı bir düşüşe neden oldu. Araştırmacılar, katılımcıların SBP’sinde 126,8 mmHg’den 124,4 mmHg’ye 2,5 milimetre cıva (mmHg) ortalama bir düşüş gözlemlediler. Buna karşılık, kontrol (kök ve kabak) müdahalesinden sonra, katılımcıların ortalama sistolik kan basıncı yalnızca 125,5 mmHg’den 124,8 mmHg’ye düştü. Çok büyük bir düşüş gibi görünmeyebilir, ancak önemlidir.

Araştırmacılar, “SBP’deki bu düşüş klinik olarak önemlidir” dedi. “[T]artan turpgillerden sebze alımının sonucu olan SBP’deki 2,5 mmHg’lik azalma, büyük kardiyovasküler olay riskini %5 oranında düşürebilir.”

Anlaşılabilir bir şekilde, sonuçlar göz önüne alındığında, araştırmacılar insanları daha fazla turpgillerden sebze yemeye teşvik ediyor.

Glukosinolatlar kan basıncı için harikadır, ancak araştırmalar brokoli ve karnabahar gibi sözde Brassica sebzelerinde, sebzelere belirgin keskin, acı tadını veren izotiyosiyanatlara dönüştüklerini bulmuştur. İnsanların turpgillerden uzak durmasının bir diğer nedeni de gaza neden olabilmeleridir. Araştırmacılar, azimli olun diyorlar – sağlık yararları göz ardı edilemeyecek kadar önemli.