Ana Sayfa Tıp&Sağlık İlk Tam Göz Nakli

İlk Tam Göz Nakli

Dünyada ilk tam göz nakli yapılan emekli Amerikan askerinin bir yıl sonra önemli bir ilerleme kaydetmesi bu alanda çalışan doktorlara umut verdi.

NYU Langone Health’teki cerrahi ekip, Mayıs 2023’te iş yerinde yüksek voltajlı elektrik kazasından kurtulan 46 yaşındaki asker emeklisi Aaron James için dünyanın ilk tam göz ve kısmi yüz naklini gerçekleştirdi . Bir yıldan fazla bir süre sonra James, kayda değer bir iyileşme gösterdi ve Arkansas’taki günlük hayatına geri döndü.

9 Eylül’de Amerikan Tabipler Birliği Dergisi’nde ( JAMA ) yayınlanan bir çalışma, geçen yıldan klinik sonuçları ve keşifleri ortaya koyuyor. Özellikle, nakledilen donör gözü, gözün genellikle önemli ölçüde küçüldüğü tüm göz nakillerinin hayvan modellerinden elde edilen bulguların aksine, zaman içinde normal basıncı ve kan akışını korumuştur. Nakledilen göz görme yeteneğini geri kazanmamış olsa da, retinanın ışığa elektriksel tepkisini ölçen bir test olan elektroretinografi, gözdeki ışığa duyarlı sinir hücreleri olan çubuk ve konilerin nakilden sağ çıktığını gösteren bir fotoreseptör tepkisi göstermektedir. Bu elektriksel tepki, ışığı nihayetinde beynin görüş için yorumlayabileceği sinyallere dönüştürür ve görmeyi geri kazandırmayı amaçlayan tüm göz nakillerinin geleceği için umut vermektedir.

Çalışmanın kıdemli yazarı ve prosedürde birlikte çalışan 140’tan fazla tıp uzmanından oluşan bir ekibi yöneten cerrah olan Dr. Eduardo D. Rodriguez, “Geçtiğimiz yılki keşiflerimiz, daha fazla ilerleme ve devam eden araştırmalar için bir temel oluşturan ümit verici ilk sonuçları işaret ediyor,” dedi . “Aaron’un hiçbir reddedilme vakası yaşamadan iyileşmesine gerçekten hayran kaldık. Eşleştirme sürecine yönelik metodik yaklaşımımız, Aaron’un en uygun donör eşleşmesini aldığından emin olmamız ve benzersiz bağışıklık baskılama rejimimiz, erken reddedilme vakalarını ortadan kaldırmak ve önlemek için standardı belirledi.” Dr. Rodriguez, Yüz Nakli Programı ve Laura ve Isaac Perlmutter Kozmetik Plastik Cerrahi Merkezi’nin direktörüdür. Ayrıca , NYU Grossman Tıp Fakültesi’nde Helen L. Kimmel Rekonstrüktif Plastik Cerrahi Profesörü ve Hansjörg Wyss Plastik Cerrahi Bölümü başkanıdır .

NATURE / Dünyanın ilk tam göz nakli: Bunu mümkün kılan yenilikler

NYU Langone Health’de cerrah ve çalışmanın ilk yazarı olan Daniel Ceradini, doktorların James’in nakledilen gözünde görme yetisini asla geri kazanacağını beklemediklerini söylüyor. Bunun nedeni, donörün optik sinirinin James’in beynine başarılı bir şekilde yeniden bağlanabileceğine dair bir kanıt olmaması. Retinadan beyne bilgi gönderen optik sinir, merkezi sinir sisteminin bir parçasıdır ve bu sistemin nasıl yenileneceği bir gizemdir . Ancak operasyon araştırmacıları, Ceradini’nin “kutsal kase” olarak kabul ettiği, bir gün görme yetisini geri kazandırabilecek bir göz nakline bir adım daha yaklaştırıyor.

James’in yüz nakline ihtiyacı vardı ve gelecekteki nakil alıcılarına yardım etmek karşılığında göz nakli girişimiyle ilişkili ekstra riski almaya razıydı. “Yüz naklinden dolayı zaten bağışıklık baskılayıcı ilaçlar kullanacaktım,” diyor. “Yapabildiğimiz tek şey bir şeyler kazanmaktı.”