Ana Sayfa Biyoteknoloji DSÖ, Mpox’a Karşı İlk Aşının Ön Yeterliliğini Onayladı

DSÖ, Mpox’a Karşı İlk Aşının Ön Yeterliliğini Onayladı

İskandinav Bavarian Nordic şirketinin ürettiği MVA-BN aşısı, DSÖ’nün ön yeterlilik listesine eklenen ilk aşı oldu. Aşı, acil kullanım için onaylandı.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Mpox’a karşı bir aşının bu ilk ön yeterlilik onayı, hem Afrika’daki mevcut salgınlar bağlamında hem de gelecekte hastalığa karşı mücadelemizde önemli bir adımdır,” dedi.

 

MVA-BN aşısı 18 yaş üstü kişilere 4 hafta arayla verilen 2 dozluk enjeksiyon olarak uygulanabilir. Önceden soğukta saklandıktan sonra aşı 2–8°C’de 8 haftaya kadar saklanabilir.

Mevcut veriler, maruziyetten önce verilen tek dozluk MVA-BN aşısının insanları mpox’a karşı korumada tahmini %76 etkililiğe sahip olduğunu, 2 dozluk programın ise tahmini %82 etkililiğe ulaştığını göstermektedir. Maruziyetten sonra aşılama, maruziyet öncesi aşılamadan daha az etkilidir.

2022’de küresel salgının başlamasından bu yana 120’den fazla ülke 103.000’den fazla mpox vakasını doğruladı. Sadece 2024’te, Afrika Bölgesi’ndeki 14 ülkede farklı salgınlardan kaynaklanan 25.237 şüpheli ve doğrulanmış vaka ve 723 ölüm meydana geldi (8 Eylül 2024 tarihli verilere göre).

Bavarian Nordic Receives WHO Prequalification for Mpox Vaccine

  • First mpox vaccine to obtain prequalification by the WHO
  • Approval will help accelerate access to the vaccine for all African countries

COPENHAGEN, Denmark, September 13, 2024 – Bavarian Nordic A/S (OMX: BAVA) today announced that the Company has obtained prequalification from the World Health Organization (WHO) for IMVANEX® (MVA-BN®) as the first mpox vaccine to be added to the WHO prequalification list.

görsel