Ana Sayfa Tıp&Sağlık Batı Nil Virüsü Uyarısı

Batı Nil Virüsü Uyarısı

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz

Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz, sivrisineklerden bulaşabilen Batı Nil virusunun Türkiye’de şu an M çiçeği hastalığından daha tehlikeli olduğunu söyledi, yaşlıların risk altında olduğunu kaydetti.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz, ‘Culex’ türü sivrisineklerden bulaşan ve Batı Nil ateşine yol açan virus salgınına karşı uyarıda bulundu. Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz, Batı Nil virusu infeksiyonuna bağlı vakaların Marmara Bölgesi’nde, Bursa ve İstanbul’dan bildirilmeye başlandığını söyleyerek, virusun beyne yerleşme riski nedeniyle yaşlılarda ölümcül olabildiğine işaret etti.

BATI NİL VİRUSU, M ÇİÇEĞİNDEN DAHA TEHLİKELİ

Şu anda M çiçeği hastalığının değil Batı Nil virusu infeksiyonunun toplum açısından daha önemli olduğu görüşünü paylaşan Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz, ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimlerin işbirliği ile sivrisinekle mücadeleye ağırlık verileceğini de vurguladı.

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, hastalığın virusu taşıyan kuşlarla temas eden Culex türü sivrisineklere, onlardan da insanlara bulaştığını, özellikle yaşlı nüfusta, merkezi sinir sistemini tutarak menenjite yol açabildiğini anlattı. Bildirilen vakaların da hastaneye yatış gerektiren ağır olgular olduğunu söyleyen Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz şöyle konuştu:

“Yüzde 80, hastalığı hafif geçiriyor. Ancak yaşlılar ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde ağır ve ölümcül olabiliyor. Yerel yönetimler ve ilgili bakanlıkların işbirliğiyle Afrika’dan gelen kuşların göç yolları üzerindeki il ve ilçelerimiz başta olmak üzere, sivrisinekle mücadelede daha aktif önlemler almalıyız. Özellikle durgun sularda hızla üreyebilen bu virus, Culex türü sivrisineklerin de hızla çoğalabildiği alanlar. Bu nedenle kapalı çiftlikler ve yazlıklar da dahil, havuzlar, bidonlar, lastik içleri gibi su birikintisi yaratacak her türlü kaynağın ilaçlanması veya kurutulması gerekli. Kişisel olarak da sinek kovucular veya cibinlik, sineklik gibi önlemler alınabilir.