Ana Sayfa Duyurular&Mevzuat Yanlış Ve Gereksiz İlaç Kullanımı Zarar Veriyor

Yanlış Ve Gereksiz İlaç Kullanımı Zarar Veriyor

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı sağlığı etkileyen önemli bir sorundur.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tahminlerine göre, hastaların yarısı ilaçlarını doğru şekilde kullanmamaktadır.

“AKILCI İLAÇ KULLANIMI” NE ANLAMA GELİYOR?

Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacın, uygun dozda, uygun süre boyunca, birey ve toplum için en uygun maliyetle sağlanabilmesi, “Akılcı İlaç Kullanımı olarak tanımlanmaktadır.

İLAÇLARI UYGUN ŞEKİLDE KULLANMAMAK HANGİ SORUNLARA NEDEN OLUR? 

Akılcı olmayan ilaç kullanımı; hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, çeşitli ilaçların birbiriyle etkileşimine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına veya hastalık süresinin uzamasına, yan etki görülme sıklığının artmasına neden olabilmektedir.

İLAÇ KULLANIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? 

Öncelikle; ilaçlar hekimin önerisi ve reçetesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır. Eş-dost tavsiyesi, komşu övgüsüyle alınan ilaçlar yukarıda saydığımız olumsuz etkilere neden olabilmektedir.

Bir başka önemli husus ise; ilaçları kullanırken hekimin veya eczacının uyarılarına dikkat edilmesi gerektiğidir.  İlaçlar hekimin uygun gördüğü süre boyunca ve belirttiği dozda kullanılmalı; hasta tarafından iyileştiği düşünülerek yarıda kesilmemelidir.

Hekimin veya eczacının önerisi dışında ilaçlar, çiğnenerek, kırılarak, bölünerek veya suda çözülerek kullanılmamalıdır. Çünkü her ilaç buna uygun olarak üretilmemiştir.

İLAÇLARI NASIL MUHAFAZA ETMELİYİZ?

İlaçların çocukların göremeyeceği, ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmesi çocukların sağlığı açısından önemlidir.

İlaçlar, ambalajında ve uygun şartlarda muhafaza edilmelidir. Uygunsuz saklama koşullarında muhafaza edilen ilaçların kimyasal yapılarında bozulma olabileceği; yani ilaçların etkisini kaybedebileceği bilinmektedir.  Hatta bu durum istenmeyen etkilere ve zehirlenmelere de yol açabilmektedir.   İlaçlar doğrudan güneş ışığı almayan, serin ve kuru yerlerde saklanmadır. Buzdolabında saklanması gereken ilaçlar ise kesinlikle buzluk bölümüne konulmamalı ve dondurulmamalıdır. Yanlışlıkla buzlukta saklanmış veya dondurulmuş ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır.

Öte yandan; kesilmiş ve açılmış ambalajlar satın alınmamalı; ilaçlar sadece eczanelerden temin edilmelidir. Bilindiği üzere ülkemizde ilaç temininin tek yasal ve güvenli yolu eczanelerdir.

Unutulmamalıdır ki; akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılması konusunda Kurumumuzun yürüttüğü çalışmalar kadar;  vatandaşlarımızın mücadelemize katkısı ve desteği de ülkemizdeki yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilmesi açısından oldukça kıymetlidir.

Akılcı ilaç kullanımı ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için;  https://akilciilac.titck.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sağlıkla kalın.