Ana Sayfa Tıp&Sağlık Önemli Bir Kan Basıncı “Anahtarı” Keşfedildi

Önemli Bir Kan Basıncı “Anahtarı” Keşfedildi

Araştırmacılar, belirli hücrelerin özel böbrek hücreleri tarafından üretilen bir madde olan renin üreterek kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olmak için nasıl dönüştüğünü keşfettiler. Bu çığır açan buluş, renin üretimini düzenleyen genomik “anahtarı” hedef alarak yüksek tansiyon ve damar hastalıkları için yeni tedavilere yol açabilir.

Inhibition of Renin Expression Is Regulated by an Epigenetic Switch From an Active to a Poised State

Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, belirli hücrelerin işlevlerini değiştirme ve vücudun kan basıncını düzenlemesine yardımcı olma gibi olağanüstü bir yeteneğe sahip olduğunu keşfettiler.

Bu hücreler, atardamarlarımızı kaplayan düz kas hücrelerini içerir. Normalde, düz kas hücreleri kasılıp gevşeyerek kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur. Ancak kan basıncı seviyeleri önemli ölçüde ve uzun süreler boyunca düştüğünde, böbrekteki düz kas hücreleri ve diğer bazı böbrek hücre tipleri tamamen yeni bir görev üstlenebilir: böbreklerdeki özel hücrelerde kan basıncını korumaya yardımcı olmak için tipik olarak üretilen bir madde olan renin üretmek.

Bilim insanları, renin üretimindeki bu ani değişimi düzenleyen genomik tetikleyicilerin ne olduğundan emin değillerdi, ancak UVA araştırmacıları, değişimi kontrol eden ve hücrelerin gizli süper gücünü açıklayan önemli bir biyolojik “anahtar” belirleyerek cevaplar buldular.

UVA Çocuk Sağlığı Araştırma Merkezi’nden araştırmacı R. Ariel Gomez, MD, “Anahtarın nasıl çalıştığını keşfetmek, vücudumuzun kan basıncını nasıl kontrol ettiğini anlamamıza yardımcı olacak. Vasküler hücrelerin kimliklerini nasıl değiştirdiğini bilmek, yüksek tansiyonu ve vasküler hastalıkları tedavi etmek için yeni ilaçlar geliştirmeye yardımcı olabilir.”

Araştırmacılar, belirli hücrelerin renin üretmeyi bıraktıktan uzun süre sonra bile aniden nasıl hatırlayabildiklerini daha iyi anlamak için çalıştılar.

UVA ekibi, bu dönüşümde rol oynayan birkaç biyolojik mekanizma belirledi. Araştırmacılar renin üretimini düzenleyen üç biyolojik “yolda” önemli rol oynayan dokuz gen belirlediler. Bu genler, düz kas hücrelerinin renin üretmeyi durdurmasından ve gerektiğinde yeniden başlamalarını tetiklemekten sorumludur. Bilim insanları, bu tür hücreler doğal olarak renin üretmeyi bıraksalar bile, tekrar harekete geçmek için “hazır” kaldıklarını belirtiyorlar.

Ayrıca, bilim insanları genlerin renin üretimini yeniden başlatmasını tetikleyen faktörleri keşfettiler. Bu “epigenetik” anahtar, normalde renin üretmeyen bu hücrelerde renin üretiminin nasıl kontrol edildiğini anlamanın temel taşıdır.

UVA araştırmacılarının çalışmaları, yeni bir bilimsel makalede, bu renin düzenlemesinin bu biçiminin kapsamlı bir haritasını sunuyor. Bulguların gelecekteki araştırmalara önemli bir yön verdiğini ve fibroz adı verilen tehlikeli böbrek hasarının ilerlemesine ilişkin önemli içgörüler sağlayabileceğini söylüyorlar. Renin kontrol süreçlerini hedeflemenin yüksek tansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar için yeni tedavilere yol açabileceğini söylüyorlar.