Ana Sayfa Tıp&Sağlık Yeni Tedavi Kanser Hücrelerini Yok Ediyor, Sağlıklı Olanları Koruyor

Yeni Tedavi Kanser Hücrelerini Yok Ediyor, Sağlıklı Olanları Koruyor

Cenevre Üniversitesi’nden bilim insanları, glioblastoma hücrelerinde PTPRZ1 belirtecini hedef alan CAR-T hücreleri geliştirdiler; bu, daha etkili tedavilere doğru umut vadeden bir adım. Bu tasarlanmış bağışıklık hücreleri, sağlıklı hücrelere zarar vermeden hem işaretli hem de işaretsiz tümör hücrelerine saldırma yeteneği gösterdi ve klinik öncesi denemelerde farelerin yaşamlarını başarıyla uzattı.

CAR-T hücreleri olarak adlandırılan bu hücreler, bu antijeni taşımayan tümördeki hastalıklı hücreleri hedef alabilirken sağlıklı hücreleri koruyabilmektedir. Sonuçlar, insan hastalarla klinik deneylerin geliştirilmesine yönelik ilk adımdır.

Glioblastomalar, tedavi edilmelerini özellikle zorlaştıran biyolojik özelliklere sahiptir. Bağışıklık sisteminin saldırısını sınırlayan bir mikro çevre yaratma yeteneğine sahip olduklarından, standart tedavilerden kaçarlar ve hızla tekrarlarlar.

PTPRZ1-targeting RNA CAR T cells exert antigen-specific and bystander antitumor activity in glioblastoma

Cenevre Üniversitesi (UNIGE) ve Cenevre Üniversitesi Hastaneleri’nden (HUG) bir ekip, bu immünoterapi, hastalardan bağışıklık T hücreleri toplamak, bunları laboratuvarda genetik olarak modifiye ederek tümör hücrelerine özgü elementleri tespit edebilen antikorlar üretmelerini sağlamak ve ardından bunları yeniden enjekte ederek tümörü özel olarak hedef alabilmelerini sağlamaktan oluşur.

Ekip ”Birkaç yıldır glioblastoma hücreleri tarafından ifade edilen protein belirteçlerini belirlemeye çalışıyoruz,” diye açıklıyor. ”Bu belirteçlerden biri olan PTPRZ1 özellikle önemli olduğunu kanıtladı: PTPRZ1’i hedef alan antikorlar taşıyan CAR-T hücreleri üretebildik. Bu, kötü huylu gliomalara karşı etkili CAR-T hücrelerine doğru atılan ilk adımdır. Beyin hassas bir organdır ve bu kalıcılık toksisite riski oluşturabilir. ”Bu tekniğin birçok avantajı var: CAR-T’ler esnek bir platform sunuyor ve tümörün özgüllüklerine ve evrimine göre birden fazla adaptasyona izin veriyor,”

Bu nedenle bilim insanları, T hücrelerine istenen antikoru kodlayan haberci RNA’yı tanıttılar. Hücresel makine daha sonra T hücresi yüzeyinde yer alacak ve tümör hedefini tanıyacak reseptörü oluşturmak için doğru proteini üretmekten sorumludur.

CAR-T’lerin yalnızca tümör hücrelerine saldırdığını kontrol etmek için, Cenevre ekibi bunları önce sağlıklı ve tümör hücreleri üzerinde in vitro test etti.

Ekip  ”Şaşırtıcı bir şekilde, CAR-T’ler yalnızca sağlıklı hücrelere saldırmakla kalmadı, aynı zamanda seyirci etkisiyle PTPRZ1 belirtecini ifade etmeyen tümör hücrelerini tespit edip onlarla savaşabildiler .CAR-T’ler muhtemelen hedef pozitif tümör hücreleriyle birlikte kültürlendiğinde orijinal belirtecin yokluğunda bile tümör hücrelerini ortadan kaldırmaktan sorumlu olan proinflamatuar molekülleri salgılayabiliyor.”

İkinci aşama, tedavinin insan glioblastomunun fare modellerinde canlı olarak test edilmesini içeriyordu.

Tümör büyümesi kontrol altına alındı ​​ve farelerin yaşamları toksisite belirtileri olmadan dikkate değer şekilde uzatıldı. Bilim insanları, “CAR-T’leri CNS’de tümör içine uygulayarak daha az hücre kullanabilir ve periferik toksisite riskini büyük ölçüde azaltabiliriz. Bu veriler ve diğer yayınlanmamış verilerle, insanlarda ilk klinik denemeyi öngörmek için tüm ışıklar yeşil,”