Ana Sayfa Tıp&Sağlık Yeni Bir Çalışma Vejetaryen Beslenmenin Yaşlılar İçin En İyisi Olduğunu Söylüyor

Yeni Bir Çalışma Vejetaryen Beslenmenin Yaşlılar İçin En İyisi Olduğunu Söylüyor

Yeni bir çalışmada, vejetaryen diyetlerin ölüm riskini azalttığı ve pesko-vejetaryenlerin en büyük koruma sağladığı bulundu. Yaşlı vejetaryenler, nörolojik rahatsızlıklara yakalanma riskinin biraz daha yüksek olduğunu gösterdi. Pesko-vejetaryenlerin ölüm riski yüzde 18 daha düşüktü, veganlar ise daha küçük bir azalma gösterdi ve erkekler kadınlardan daha fazla fayda gördü.

Loma Linda Üniversitesi Sağlık’taki araştırmacılar, vejetaryen diyetlerin her nedene bağlı ölüm riskinin ve özellikle erkekler ve orta yaşlı denekler arasında birçok nedene özgü ölüm riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili olduğunu buldu.

Ancak çok yaşlı vejetaryenlerde felç, bunama ve Parkinson Hastalığı gibi nörolojik rahatsızlıklara yakalanma riskinin biraz daha yüksek olduğu gözlemlendi. Buna rağmen, pesko-vejetaryen diyeti, yaşlı insanlarda bile diğer vejetaryen ve vejetaryen olmayan diyetlere göre küçük ama fark edilir bir avantaj sunmaya devam etti.

Yaşlılarda Nörolojik Riskler

Çalışmada, 2002 ile 2007 yılları arasında çalışmanın başlangıç ​​katılımcı alımı sırasında Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da yaşayan ve 2015’e kadar takip edilen yaklaşık 96 bin  kişiden oluşan büyük bir kohort olan Adventist Sağlık Çalışması-2’den alınan veriler kullanıldı.

Bu gruptan elde edilen veriler, yıllar içinde sağlık, hastalık ve ölüm oranları üzerine yapılan çok sayıda çalışmada kullanıldı. Bu çalışma kohortunda 88 binden fazla denekten ve yaklaşık 12 bin 500 ölümden elde edilen verileri analiz etti. Diyet verileri bir anket kullanılarak toplandı ve vejetaryen olmayan, yarı vejetaryen, pesko-vejetaryen, lakto-ovo-vejetaryen ve vegan.  beş desene ayrıldı.

Ekip, Adventist vejetaryenlerin genel olarak Adventist vejetaryen olmayanlara kıyasla yaklaşık yüzde 12 daha az ölüm riskine sahip olduğu buldu. Pesko-vejetaryen diyet uygulayan çalışma katılımcılarının ölüm riski yüzde 18 daha azdı. Lakto-ovo-vejetaryen diyet uygulayanların (süt ürünleri ve yumurta dahil) ölüm riski yüzde 15 daha düşüktü. Veganların genel olarak ölüm riski yüzde 3’ten az azaldı, ancak erkek veganlar kadınlara kıyasla vejetaryen olmayanlardan çok daha iyi durumdaydı.