Ana Sayfa Ekonomi Yabancı Sağlık Çalışanları En Çok Hangi Ülkelerde Bulunuyor?

Yabancı Sağlık Çalışanları En Çok Hangi Ülkelerde Bulunuyor?

Hangi Avrupa ülkeleri sağlık sistemlerinde yabancı doktor ve hemşirelere güveniyor?

Pek çok Avrupa ülkesinin karşı karşıya olduğu bir sorun olan yurt dışına giden sağlık çalışanı akınını durdurmak amacıyla Arnavutluk, tıp fakültesi mezunlarının ülkeden ayrılmadan önce üç yıl çalışmalarını ya da eğitim ücretlerinin tamamını ödemelerini zorunlu kılıyor./ Gabriela Galvineuronews

 

Nüfusları yaşlandıkça ve sağlık sorunları arttıkça, sağlık çalışanları işten ayrıldıkça ya da emekli oldukça ve hemşirelik kariyerlerine ilgi azaldıkça Avrupa’da çoğu ülke on binlerce doktor, hemşire ve diğer sağlık personeline ihtiyaç duyuyor.

Birçoğu da komşu ülkelerden ve ötesinden yabancı yetenekleri cezbederek iş gücünü yeniden oluşturmaya çalışıyor. Ancak Avrupa Çalışma Otoritesi’ne (ELA) göre tıbbi kadroların değiştirilmesi yurt dışından işçi alan ülkelerde iş gücü sıkıntısını hafifletebilirken, iş gücü kaybeden ülkelerde durumu daha da kötüleştirebilir.

Avrupa Arnavut Doktorlar Federasyonu’na göre son 10 yıllık dönemde 3,500 kadar doktor ülkeden ayrıldı.

Yabancı sağlık çalışanları en çok hangi ülkelerde bulunuyor?

Genel olarak doktorlar ve hemşireler doğu ve güney Avrupa’dan batı ve kuzey Avrupa’ya, batı ve kuzey Avrupa’daki çalışanlar ise bölge içinde yer değiştiriyor.

Romanya, İspanya ve Fransa yurt dışına en çok hemşire gönderen ülkeler olurken, Almanya, Romanya ve İtalya en çok doktor ihraç eden ülkeler arasında yer alıyor.

İrlanda ve İsviçre ise hem yabancı eğitimli doktorlara hem de hemşirelere en fazla bağımlı olan ülkeler. İsviçre’de yabancı eğitimli doktorların payı 2000 ile 2010 yılları arasında yaklaşık yüzde 25 iken, on yıl sonra yaklaşık yüzde 40’a yükselmiştir.

Norveç de yüksek oranda yabancı doktorlara, Avusturya ise başka ülkelerden getirilen hemşirelere bağımlı.

Bu ülkelerden bazıları, uluslararası işe alımların hedefi haline geldikten sonra sağlık çalışanı istihdamındaki boşlukları kapatmaya çalışıyor.

Mara, “Sağlık çalışanlarının hareketliliği bir domino etkisi yarattı,” dedi.

“Örneğin Alman doktorlar İsviçre veya Avusturya’ya gidiyor ve onların pozisyonları genellikle komşu [Avrupa Birliği] ülkelerinden gelen doktorlar tarafından dolduruluyor. Buna karşılık bu komşu ülkeler de kendi doktorlarını AB üyesi olmayan ülkelerden gelen profesyonellerle değiştiriyor ve döngü devam ediyor,” diye ekledi.

Bu eğilim, dünyanın başka yerlerinde daha da fazla. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) analizine göre, çoğunluğu Afrika ve Latin Amerika ülkelerinden oluşan 20 ülkede hemşirelerin yarısından fazlası yurt dışında çalışmaya gidiyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tüm yabancı uyruklu hemşirelerin yüzde 45’ini çeken en popüler destinasyon olurken, onu Almanya (yüzde 15) ve İngiltere (yüzde 11) takip ediyor.

Ancak Avrupa Hemşirelik Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Paul de Raeve Euronews Health’e verdiği demeçte, “tüm AB ülkeleri bir yerlerden hemşire alıyor… almayan yok” dedi.

Bu çalışanlar zor durumdaki sağlık sistemleri için bir can simidi olabilir. Örneğin Alman Entegrasyon ve Göç Uzmanlar Konseyi’ne göre Almanya’ya gelen göçmenler olmasaydı “sağlık sistemi çöküşle karşı karşıya kalırdı.” tamamı için kaynağa bknz

ileri okuma:

OECD / International migration of doctors and nurses