Ana Sayfa Tıp&Sağlık Kafeinin Vasküler Sağlık Üzerindeki Yenileyici Gücü Keşfedildi

Kafeinin Vasküler Sağlık Üzerindeki Yenileyici Gücü Keşfedildi

Yeni bir araştırma, kafein tüketiminin kan damarı astarlarının yenilenmesini destekleyerek vasküler sağlığı artırabileceğini gösteriyor.

İtalyan bilim insanları tarafından lupus hastaları üzerinde yürütülen bu araştırma, kafeinin iltihaplı durumlar nedeniyle vasküler hastalık riski yüksek olan kişiler için potansiyel faydalarını vurguluyor.

Caffeine improves systemic lupus erythematosus endothelial dysfunction by promoting endothelial progenitor cells survival 

Kafein ve Kalp Sağlığı

Oxford University Press tarafından Rheumatology’de 9 Ekim’de yayınlanan yeni bir çalışma, artan kafein alımının kalp sağlığını iyileştirebileceğini öne sürüyor.

Kan damarlarının hasar görmesini içeren vasküler hastalık, kalp krizi ve felç gibi ciddi sonuçlara yol açar; bunlar dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden bazılarıdır. Lupus ve romatoid artrit dahil olmak üzere iltihaplı romatizmal hastalıklardan muzdarip hastalar için riskler önemli ölçüde daha yüksektir. Bu yüksek risk, hem hastalıkların kendisinden hem de özellikle kortizon türevlerini içeren bazı tedavilerden kaynaklanmaktadır.

Diyetle Vasküler Sağlığı Geliştirme

Şimdiye kadar, doktorların bu vasküler riskleri azaltmaya yönelik önerileri esasen risk faktörlerinden kaçınmakla ilgiliydi. Bunlara iltihabı durdurmak, kortizon ilaçlarını azaltmak ve sigara içmemek, kolesterolü düşürmek ve yüksek tansiyonu kontrol etmek gibi geleneksel öneriler de dahildir.

Ancak bu çalışmaya katılan İtalya’daki Roma Sapienza Üniversitesi’nden araştırmacılar, hastaların gerçekten keyif aldıkları bir şey yaparak damar sağlığını iyileştirebileceklerine inanıyor. Bu araştırmacıların laboratuvar sonuçları, kahve, çay ve kakaoda bulunan kafeinin, kan damarlarının astarını yenilemeye yardımcı olan ve damar büyümesinde rol oynayan hücre grubu olan endotel progenitör hücrelerine aktif olarak yardımcı olduğunu göstermektedir.

Kafeinin Kardiyovasküler Sağlıktaki Rolü

D vitamini (yağlı balık ve yumurtalarda bulunur) ve A vitamini (birçok meyvede bulunur) ve çoklu doymamış yağ asidi açısından zengin ve sodyum açısından düşük bir diyetin, iltihap yükünü azaltmada rol oynadığı iyi bilinmektedir. Bilim insanları kafein hakkında da merak etmektedir. Kafein, vücut üzerindeki bilinen uyarıcı etkisinin yanı sıra, bağışıklık hücrelerinin yüzeyinde ifade edilen reseptörlere bağlandığı için anti-inflamatuar bir etki de göstermektedir. Kafein tüketiminin kardiyovasküler sağlık üzerindeki etkisi, çelişkili sonuçlarla birlikte geniş çapta araştırılmıştır.

Araştırmacılar, yedi günlük bir gıda anketi kullanarak geleneksel kardiyovasküler risk faktörleri olmayan 31 lupus hastasını araştırdı. Bir hafta sonra araştırmacılar, kan damarlarının sağlığını ölçmek için patent sahiplerinin kanını aldılar. Kafein tüketen hastaların, kan damarlarının önemli iç tabakasını oluşturan endotel hücreleri aracılığıyla ölçüldüğünde daha iyi damar sağlığına sahip olduklarını buldular.