Ana Sayfa Biyoteknoloji İnsan Denemesinde Kanser Hastalarının Yüzde 100’ü Uzun Vadede İyileşti

İnsan Denemesinde Kanser Hastalarının Yüzde 100’ü Uzun Vadede İyileşti

Araştırmacıların “benzeri görülmemiş” bir yanıt olarak adlandırdığı, lokal olarak ilerlemiş rektal kanseri tedavi eden yeni bir ilacın, Faz II denemesine katılan 42 hastanın tümünde tümörleri tamamen ortadan kaldırdığı gösterildi.

Dostarlimab trial continues to show unprecedented results with no evidence of disease in 100% of patients with locally advanced mismatch repair deficient (dMMR) rectal cancer

Dostarlimab etkin maddeli ilaç daha önce kolorektal kanserlerin yüzde 5-10’unu oluşturan uyumsuzluk onarım eksikliği (dMMR) kanserlerini ortadan kaldırmada büyük potansiyel göstermişti. Faz II denemesinin ardından değerlendirilen ilk 24 hasta, ortalama 26,3 ay sonra “sürekli tam klinik yanıt” -kanser belirtisi yok- gösterdi.

Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nde (MSK) araştırmacı ve onkolog olan Dr. Andrea Cercek, “dMMR rektal kanserinin standart tedavisinin zayıflatıcı etkisini ilk elden gördüm ve dostarlimab’nin bu hastalardaki potansiyeli konusunda heyecanlıyım.”

İlaç, kemoterapi ve radyasyona gerek kalmadan son derece umut vadeden bir birinci basamak tedavi seçeneğidir. Şu anda, geleneksel tedavi etkili olsa da, inanılmaz derecede invazivdir ve uzun vadeli yaşam kalitesini etkiler. Ve nihayetinde, hastaların üçte biri kanserlerinin metastaz yaptığını ve terminal hale geldiğini görecektir.

Ameliyat geçirenler genellikle bağırsak, idrar ve cinsel işlev bozukluğunun yanı sıra ikincil kanserler ve kısırlık gibi yaşam boyu yaşamı değiştiren etkiler yaşarlar.

Dr. Luis Diaz Jr  “Sadece immünoterapi kullanarak MMR(d) mutasyonu olan bir tümörün gerilemesini ve sonunda ortadan kalkmasını sağlayıp sağlayamayacağımızı görmek istedik, böylece hastalar standart tedavinin bu yaşamı değiştiren sonuçlarından kurtulur,”

Kemoterapiden farklı olarak, dostarlimab vücuda giren ve PD-1 T hücreleri proteinine bağlanarak bu bağışıklık hücrelerini kanser hücrelerine saldırmaya teşvik eden programlanmış ölüm reseptörü-1 (PD-1) bloke eden monoklonal antikor. Klinik kullanımdan önceki erken aşamalarında olmasına rağmen, başarılı, invaziv olmayan kanser tedavisi için bir ‘mucize ilaç’ olarak çoktan duyuruldu.

Geçtiğimiz yıl, ilaç FDA tarafından endometriyal kanser için kemoterapinin yanında tamamlayıcı bir tedavi olarak onaylandı. Dostarlimab’nin arkasındaki ilaç şirketi GSK, şimdi benzer etkili sonuçlar umarak diğer kolorektal kanser türleri üzerinde çalışmalar yürütecek.

GSK bir açıklamada, hastaların üçüncü derecenin üzerinde yan etki yaşamadığını, çoğunun hafif veya orta dereceli yan etkiler yaşadığını söyledi. Şirket, ilacın güvenliğinin ve toleransının “ilacın bilinen güvenlik profiliyle tutarlı” olduğunu belirtti.

Uzun vadeli takip muayenelerinin sonuçları bu yıl Chicago’da düzenlenen Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) yıllık toplantısında sunuldu.

GSK / US FDA expands Jemperli (dostarlimab) plus chemotherapy approval to all adult patients with primary advanced or recurrent endometrial cancer as the first and only immuno-oncology-based treatment to show an overall survival benefit