Ana Sayfa İlaç AIFD Yenilikçi İlaçlar Sempozyumu’nda “Değer Bazlı Fiyatlandırma ve Geri Ödeme Sistemleri” Ele...

AIFD Yenilikçi İlaçlar Sempozyumu’nda “Değer Bazlı Fiyatlandırma ve Geri Ödeme Sistemleri” Ele Alınacak

2. Yenilikçi İlaçlar Sempozyumu, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) tarafından 27 Kasım’da Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirilecek. Sempozyumda bu yıl “Değer Bazlı Fiyatlandırma ve Geri Ödeme Sistemleri” kamu temsilcileri başta olmak üzere sağlık sektörü paydaşları ile çok boyutlu olarak konuşulacak.

Türk insanının yenilikçi ilaç ve tedavilere erişimini sağlamak ve ülkemizde sağlık sorunlarına etkin çözümler bulunmasına katkıda bulunmak amacıyla faaliyet gösteren Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) tarafından gerçekleştirilecek 2. Yenilikçi İlaçlar Sempozyumunun bu yılki başlığı “Değeri Açığa Çıkarmak: Türkiye’de Daha İyi Sağlık Sonuçları için İlaç Sektörünün Geliştirilmesi” olacak.

Değer bazlı fiyatlandırma ve geri ödeme sistemlerinin çok boyutlu olarak ele alınacağı, ülkemizden ve yurtdışından alanında uzman konuşmacıların katılacağı etkinliğe dair paylaşımlarda bulunan AIFD Ekonomik Politikalar Direktörü Serah Kekeç, “Sağlıkta “değer” kavramı 1980’li yıllarda sağlık sonuçlarının ölçümü çalışmaları ile gündeme gelmiş ve tüm dünyada sağlık hizmetlerinin fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarında ön plana çıkmıştır. Sağlık harcamaları içinde önemli bir paya sahip olan ilaçta da artık klinik etkililik ve güvenlik verilerinin yanı sıra ilacın hastaya, topluma ve geri ödeyici kuruma yarattığı değerin ortaya konması önemlidir. Bu kapsamda, tüm dünyada ‘sağlık teknolojilerinin değerlendirilmesi’ süreçleri de önem kazanmıştır” dedi.

Halihazırda Türkiye sağlık ekosistemi için değer üreten 36 araştırmacı ilaç firmasının üyesi olduğu AIFD’nin, Ekonomik Politikalar Direktörü Serah Kekeç, Derneğin, kamuya bir çözüm ortağı olma misyonu doğrultusunda Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program gibi üst politika raporlarında da yer alan Değer Bazlı Geri Ödeme Sistemlerinin daha iyi anlaşılması ve farklı yaklaşımların sektörün çeşitli paydaşları ile değerlendirilmesi amacıyla Yenilikçi İlaçlar Sempozyumu serisinin ikincisini, “Değeri Açığa Çıkarmak: Türkiye’de Daha İyi Sağlık Sonuçları için İlaç Sektörünün Geliştirilmesi” başlığı ile gerçekleştireceklerini belirtti.

Etkinlik kapsamında, “Değer Temelli Fiyatlandırma ve Geri Ödeme: Türkiye İlaç Sektöründeki Zorluklar ve Fırsatlar”, “Geleceği Şekillendirmek: Değer Temelli İlaç Sistemlerinde Ortaya Çıkan Trendler ve Fırsatlar”, “Değer Temelli Sistemlerde Hasta Perspektifleri”, “Değer Temelli Sistemlerde Dijital Sağlık Teknolojileri ve Verinin Rolü” başlıklı panellerde birbirinden değerli konuşmacılar ağırlanacak.

Sempozyum ana konuşmacısı Prof. Dr. Dennis A. Ostwald olacak
Sağlığın toplumsal refah ve ekonomik büyüme için bir yatırım olarak ele alınması gerektiğini savunan ve bu alanda makroekonomik analizleri ile Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Dünya Sağlık Zirvesi ve Avrupa Parlamentosu gibi prestijli platformlarda yer alan Prof. Dr. Dennis A. Ostwald ana konuşmacı olarak sempozyumda yer alacak.

İkinci kez düzenlenen AIFD Yenilikçi İlaçlar Sempozyumu Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Konferans Salonu’nda 27 Kasım Çarşamba günü, 9.00 – 16.30 saatleri arasında gerçekleşecek. Sempozyum serisinin ilki 2022 yılında Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Kampüsü’nde geniş bir katılımla gerçekleşmişti. Tedavilerin ve yenilikçi ilaçların geleceğine ilişkin konular akademisyenler ve alanında uzman profesyoneller tarafından ele alınmış, toplumsal sağlığın geleceği için paydaşların hasta odaklı bir yaklaşımla birlikte hareket etmesinin önemi vurgulanmıştı.