Araştırmacılar, nikotin içeren e-sigaraların etkilerini değerlendirmek için akıllı telefon uyumlu araçlar geliştiriyor.
USC Viterbi Mühendislik Okulu’ndaki araştırmacılar tarafından, USC Keck Tıp Okulu, Huntington Tıbbi Araştırma Enstitüleri (HMRI) ve UC Irvine ortaklığıyla yürütülen yakın tarihli bir çalışma, hem elektronik hem de geleneksel sigaraların kardiyovasküler sağlık üzerindeki zararlı etkilerine ışık tutuyor. Bulgular, elektronik sigaraların kan damarlarına zarar verirken, geleneksel sigaraların öncelikli olarak kalbe zarar verdiğini ortaya koyuyor.
Adverse Cardiovascular Effects of Nicotine Delivered by Chronic Electronic Cigarettes or Standard Cigarettes Captured by Cardiovascular Intrinsic Frequencies
Odak Noktası ve Metodoloji Çalışma
E-sigara buharı ve geleneksel sigara buharı yoluyla nikotin maruziyetinin etkisini ölçmek için yenilikçi bir akışkan dinamiği tabanlı analiz tekniği uygular. Çalışma hayvan modelleri üzerinde yapılmış olsa da, kalp yetmezliği de dahil olmak üzere diğer uygulamalarda yapıldığı gibi insanlara da uygulanabilir. İnsanlar için, kardiyovasküler fonksiyondaki anormallikleri belirlemek için akıllı telefon kameraları kullanılabilir.
Sürecin nasıl çalıştığını açıklayan ekip “İnsan uygulamaları için akıllı telefon kamerası boyun derisinin görüntülerini yakalar. Daha sonra bir algoritma görüntülerde kaydedilen deri titreşimlerinden damar duvarı genişlemesini çıkarır. Bu genişleme dalga formu, duvar viskoelastisitesinin en az olduğu karotis gibi büyük atardamarlardaki basınç dalga formunu yansıtır.”
Çalışma sonuçları, nikotin içeren elektronik sigaraların damar fonksiyonunu ve sol ventrikül-arteriyel bağlantısını olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır. Geleneksel sigaraların ayrıca sol ventrikül kasılma fonksiyonunu önemli ölçüde bozduğu bulunmuştur. Bu bulgular kardiyovasküler sağlık için potansiyel uzun vadeli sonuçları göstermektedir.
Nikotinli buharlama, damar sisteminin hızla yaşlanmasına neden oluyor
Halk Sağlığı İçin Sonuçlar Nikotinli elektronik sigaralar, geleneksel sigarayı bırakmaya yardımcı olma potansiyeli olarak popülerlik kazanmış olsa da, kardiyovasküler sağlık üzerindeki etkileri şimdiye kadar yeterince anlaşılmamıştı.
Ekip çalışmanın amacının, buharlama ve kardiyovasküler sistem üzerindeki uzun vadeli etkileri hakkında farkındalık yaratmak olduğunu ve akıllı telefon aracının, buhar kullanan kişilerin risk altında olup olmadıklarını değerlendirmelerine olanak tanımak için son uygulamada da kullanılabileceğini söylüyor.
Bu yaklaşım, insan uygulamaları için önemli bir potansiyele sahiptir. Sadece karotis basınç dalga formu (boyun nabzı) ölçümlerini kullanarak kardiyovasküler hasarı tespit etmek için yeni ve uygun maliyetli bir yöntem geliştirerek, çalışma daha hızlı, daha kolay ve daha yaygın testlerin önünü açıyor.
Bir sonraki adım, aracı insan klinik deneylerinde test etmek.