Ana Sayfa Manşet “Giresun Sendromu”

“Giresun Sendromu”

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tüm organların yer değiştirmesine bağlı siroz hastalığı vakası, “Giresun Sendromu” adıyla tıp literatürüne geçti. Tüm organların yer değiştirmesinin etkisiyle siroz yaşanması vakasını doktorlar “Giresun Sendromu” olarak adlandırdı.

Bu hastalığın dünyada daha önce tanımlanmadığını vurgulayan Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, “Dünyada ilk defa tüm organları ayna görüntüsünde ters dönmüş bir hastamızda kalp yetmezliğine bağlı siroz tespit ettik. Bu vakayı ulusal ve uluslararası kongrelerde hakemlerin onayıyla tıp literatürüne kazandırdık ve Giresun Sendromu adını verdik” dedi.İhlas Haber Ajansı’na (İHA) konuşan Prof. Dr. Cumhur Dülger, organların ters yerleşiminin nadiren görüldüğünü ancak bu vakada tüm organların yer değiştirdiğini belirtirken, bu durumun etkisiyle vücutta sirozun da geliştiğini ifade etti.

 

Giresun Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Giresun Sendromu, kalp yetmezliği ve ilerleyen sirozla karakterize olup organların vücut içinde yer değiştirmesiyle sonuçlanan, ilk kez Türkiye’de ortaya çıkan ve tıp literatürüne geçen nadir bir vakadır. Bu sendrom, hastanın tüm organlarının vücut içerisinde yer değiştirerek ‘ayna görüntüsü’ gibi gözükmesi durumudur. İlk kez Giresun’da ortaya çıkması dolayısıyla Giresun Sendromu adını alan bu durum, kişinin siroz ve kalp yetmezliği şikayetleriyle hastaneye başvurması sonucunda belirlenmiştir. Giresun Sendromu, tedavi edilmezse yaşamı tehdit edici bir hal alabilir. / Memorial

İçindekiler

Giresun Sendromu Nedir?

Giresun Sendromu, tüm organların vücut içinde ayna görüntüsü şeklinde yer değiştirmesi ve bunun akabinde siroz hastalığı gibi ciddi komplikasyonların ortaya çıkmasına bağlı görülen nadir bir sağlık problemidir. Giresun Sendromu, situs inversustan farklı olarak tüm organların yer değiştirmesi durumudur. Situs inversusta ise bazı organların yer değiştirmesi söz konusudur. Bu organlar içerisinde kalp, karaciğer ve mide yer alır. Örnek vermek gerekirse, sol göğüs kafesinde bulunan kalp, situs inversuslu kişilerde sağ tarafta yer alabilir.

Giresun Sendromu vakasında ise organlar anormal bir şekilde konumlanmıştır. Özellikle kalp ve karaciğerin yer değiştirmesi sonucunda kalp yetmezliği ve buna bağlı siroz gelişimi ortaya çıkmıştır. Siroz, karaciğerin hasar görmesiyle oluşan ve tedavi edilmediği takdirde ciddi komplikasyonlara yol açabildiği için Giresun Sendromu gibi nadir vaka ile birleştiğinde tedavi edilmesi önem arz eder.

Giresun Sendromu, yapılan başvurular sonrası onay alarak Dünya Tıp Literatürü’ne girmiştir.

Giresun Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Giresun Sendromu siroz ve kalp yetmezliğine bağlı semptomlar gösterebilir. Giresun Sendromu belirtileri arasında nefes darlığı, karın bölgesinde sıvı toplanması ve asit birikimi, halsizlik, iştahsızlık ve enerji düşüklüğü yer alır.

Giresun Sendromu’nda ortaya çıkabilecek belirtiler şu şekilde olabilir:

  • Nefes darlığı
  • Karın bölgesinde sıvı toplanması ve asit birikimi
  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Enerji düşüklüğü

Giresun Sendromu Tedavisi

Giresun Sendromu tedavisi tüm organların yer değiştirmesine bağlı olarak siroz ve kalp yetmezliği komplikasyonlarıyla ortaya çıktığı için bu komplikasyonları yönetmeyi içerir. Kişinin yaşı ve kronik hastalıkları göz önüne alınarak tedavi süreci belirlenebilir. Eğer siroza yönelik bir tedavi programı belirlenirse vücuttaki sıvı birikimini önlemek için karaciğeri destekleyen ilaçlar, beslenme düzeninin değiştirilmesi ve gerektiğinde karaciğer nakli söz konusu olabilir.

Eğer kalp yetmezliği meydana gelirse de kalp fonksiyonlarını desteklemeye yönelik ilaç tedavisi, düşük sodyumlu beslenme şekli ve egzersiz gibi tedavi yöntemlerinden yararlanılır.

Ancak Giresun Sendromu türünün ilk örneği olduğu için kişinin mevcut durumu ele alınarak özel bir tedavi yöntemi ele alınabilir. Burada en doğru karar yine uzman doktorlar tarafından verilmelidir. Organların anormal yerleşimi farklı sağlık sorunlarına da yol açabileceği düşünüldüğünde hasta düzenli olarak gastroenteroloji ve kardiyoloji doktorları tarafından takip edilmelidir.

Giresun Sendromu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Giresun Sendromu nerede ortaya çıktı?

Giresun Sendromu ilk kez Giresun’daki bir hastada görüldü ve tıp literatürüne adını yazdıran ilk vaka olarak kayıtlara geçti.

Giresun Sendromu ve situs inversus vakaları arasındaki fark nedir?

Giresun Sendromu’nda vücuttaki tüm organlar yer değiştirmiştir ve buna bağlı olarak siroz ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar görülebilir. Situs inversus vakalarında ise organlar yer değiştirse işlevlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.