Ana Sayfa Tıp&Sağlık Hamilelikte Kahve İçmek Bebeğin Beyin Gelişimi İçin Güvenli Olduğu Bulundu  

Hamilelikte Kahve İçmek Bebeğin Beyin Gelişimi İçin Güvenli Olduğu Bulundu  

Queensland Üniversitesi liderliğindeki bir çalışma, hamilelikte kahve içmek ile çocuklarda nörogelişimsel zorluklar arasında güçlü bir bağlantı bulamadı. Ancak araştırmacılar, anne adaylarına kafein alımı konusunda tıbbi yönergelere uymalarını tavsiye etmeye ediyorlar.

UQ Moleküler Biyobilim Enstitüsü’nden (IMB) Dr. Gunn-Helen Moen ve doktora öğrencisi Shannon D’Urso, on binlerce Norveçli aileden alınan verileri kullanarak kapsamlı bir genetik analiz yürüttüler.

Çalışmada annelerden, babalardan ve bebeklerden alınan genetik veriler ile ebeveynlerin hamilelik öncesi ve sırasında kahve tüketimleri hakkında anketler kullanıldı.

Katılımcılar ayrıca çocuklarının sosyal, motor ve dil becerileri de dahil olmak üzere 8 yaşına kadar olan gelişimi hakkında soruları yanıtladılar.

Analizde, hamilelik sırasında kahve tüketimi ile çocukların nörogelişimsel zorlukları arasında bir bağlantı bulamadı.

Kafeinin Çocuklar Üzerindeki Etkilerinin Analizi

Nörogelişim Araştırmacılar, hamilelik sırasında meydana gelen fizyolojik değişikliklerin kafeinin kolayca parçalanmasını engellediğini ve plasentayı geçip fetüse ulaşabileceğini, burada onu metabolize edecek enzimlerin bulunmadığını söyledi.

Kafein birikiminin gelişmekte olan fetal beyni etkilediği düşünülüyordu, ancak Dr. Moen önceki gözlemsel çalışmaların alkol, sigara dumanı veya kötü beslenme gibi diğer çevresel faktörleri hesaba katamadığını söyledi.

Gebelik Çalışmalarında Genetik Analiz Metodolojisi

Dr. Moen “Kahve içme davranışını tahmin eden ve hamilelik sırasında farklı faktörlerin etkisini ayırabilen genetik varyantları kullanan Mendelian randomizasyonu adı verilen bir yöntem kullandık.”

Gebe anneleri ve bebeklerini herhangi bir olumsuz etkiye maruz bırakmadan randomize kontrollü bir denemeyi taklit ediyor.

Dr. Moen “Bu yöntemin faydası, kafein, alkol, sigara ve beslenmenin etkilerinin verilerde ayrılabilmesi, böylece yalnızca kafeinin hamilelik üzerindeki etkisine bakabilmemizdir.”

Kafeinle İlgili Tıbbi Tavsiyenin Önemi Kafein diğer hamilelik sonuçlarını etkileyebileceğinden, sağlık hizmeti sağlayıcılarının hamilelik sırasında kafein tüketimini sınırlama tavsiyelerine uymanın önemini vurgulamaktadırlar.

Araştırmacılar şimdi nöroçeşitliliğin genetik ve çevresel nedenleri ve bunun hamilelik sırasında beyin gelişimi üzerindeki diğer faktörlerden kaynaklanan etkisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için benzer analizleri uygulamaya çalışıyorlar.