Ana Sayfa Tıp&Sağlık Tatlı İsteği Depresyon ve Diyabet Riskleriyle Bağlantılı

Tatlı İsteği Depresyon ve Diyabet Riskleriyle Bağlantılı

Araştırmalar, tatlıya olan düşkünlüğü depresyon, diyabet ve kardiyovasküler hastalık risklerinin artmasıyla ilişkilendiriyor.

Yeni bir çalışma, tatlıyı tercih edenlerin depresyon ve diyabetten muzdarip olma olasılığının daha yüksek olduğunu, kan belirteçlerinin daha yüksek iltihap ve glikoz seviyeleri gösterdiğini buldu.

Artificial intelligence driven definition of food preference endotypes in UK Biobank volunteers is associated with distinctive health outcomes and blood based metabolomic and proteomic profiles

Diyet Tercihleri ​​ve Sağlık Riskleri

Surrey Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, tatlıya düşkün bireylerin depresyon, diyabet ve felç geçirme riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. 180 bin  UK Biobank gönüllüsünden alınan anonim verileri analiz edildi. Araştırmacılar, bu kişileri üç diyet profiline ayırmak için yapay zekayı kullandı:

  • Sağlık bilincine sahip: Hayvansal ve tatlı yiyeceklere göre meyve ve sebzeleri tercih eder.
  • Hepçil: Et, balık ve bazı sebzelerin yanı sıra tatlılar ve tatlılar da dahil olmak üzere çoğu yiyeceği sever.
  • Tatlı düşkünü: Tatlı yiyecekleri ve şekerli içecekleri tercih eder ve meyve ve sebze gibi daha sağlıklı seçeneklere daha az ilgi duyar. Tatlı Tercihlerinin Sağlık Üzerindeki Etkisi

Araştırma ekibi daha sonra bu grupların kan örneklerindeki 2.923 protein ve 168 metabolitteki değişiklikleri inceleyerek diyet tercihlerinin sağlık belirteçlerini nasıl etkilediğini değerlendirdi.

Proteinler vücudun işgücüdür ve enfeksiyonlarla savaşmaktan kas kasılmalarına ve düşünmeye kadar her şeyi yapar. Metabolitler, sindirim ve vücuttaki diğer kimyasal süreçler sırasında üretilen küçük moleküllerdir ve vücudumuzun ne kadar iyi çalıştığı hakkında bize çok şey söyleyebilirler. Araştırmacılar, bu kan bazlı proteinleri ve metabolitleri karşılaştırarak gruplar arasındaki biyolojik farklılıklar hakkında daha net bir resim elde edebildiler.

Biyolojik Belirteçler ve Sağlık Sonuçları

Araştırmacılar ayrıca, standart kan biyokimyası testlerinde üç grup arasındaki farklılıklara da baktılar. Daha yüksek diyet lifi alımına sahip olan sağlık bilincine sahip grup, kalp yetmezliği, kronik böbrek hastalıkları ve felç için daha düşük risklere sahipken, hepçil grup orta düzeyde sağlık risklerine sahipti.

Araştırmacılar, “bir bireyin kalorilerinin yüzde 9 ila12,5’i serbest şekerden geliyor. Bu, yiyecek veya içeceğe eklenen şeker olarak tanımlanıyor. Bisküviler, çörekler, kekler, pastalar ve meyveli turtalar yetişkinler için en büyük tekil katkı maddeleridir, ancak birlikte, şekerli meşrubatlar ve alkollü içecekler serbest şeker alımına en çok katkıda bulunanlardır.”