Ana Sayfa Manşet Kanser Tanısından Sonra Sigarayı Bırakmanın Sağkalıma Etkisi

Kanser Tanısından Sonra Sigarayı Bırakmanın Sağkalıma Etkisi

Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi’nden araştırmacılar, kanser teşhisi konulan sigara tiryakilerinin artık sigarayı bırakmak için daha fazla teşvike sahip olduğunu, hastaların teşhislerinden sonraki altı ay içinde sigarayı bırakmaları durumunda sağ kalım sonuçlarının daha iyi olduğunu buldular.

“Bu prospektif kohort çalışmasının sonuçları, kanser teşhisinden sonraki 6 ay içinde kanıta dayalı sigarayı bırakma tedavisinin sağkalım faydasını en üst düzeye çıkardığını göstermektedir.”

 

JAMA Oncology dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre , tütün bırakma tedavisine başladıktan sonraki üç ay içinde sigarayı bırakanlar arasında kanserle ilişkili ölüm oranında %22-26 oranında azalma tespit edildi.

En iyi sonuçlar, kanser teşhisinden itibaren altı ay içinde tütün tedavisine başlayan ve üç ay sonra sigarayı bırakan hastalarda gözlemlendi. Bu hastalarda sağ kalım, sigara içenler için 2,1 yıldan, sigara içmeyenler için 3,9 yıla çıktı.

JAMA / Survival Outcomes of an Early Intervention Smoking Cessation Treatment After a Cancer Diagnosis

Soru   Kanser teşhisi konulduktan sonra hastanın sigarayı bırakma programına katılma zamanlaması genel sağ kalımla ilişkili midir?

Bulgular   Kanser teşhisi konmuş 4526 sigara içen hastayı içeren bu kohort çalışmada, sigarayı bırakma tedavisinin başlatılmasından 3 ay, 6 ay veya 9 ay sonra uygulanması sağ kalımın iyileşmesiyle ilişkilendirilmiştir. Sağ kalım sonuçları, kanser teşhisinden sonraki 6 ay içinde tütün tedavisine başlayan hastalarda en uygun düzeydeydi.

Anlamı   Kanser teşhisinden sonraki 6 ay içinde tütün tedavisine başlanması ve sigarayı bırakmanın en büyük sağkalım faydasına sahip olduğu, kanıta dayalı tütün tedavi programına erken tanı sonrası girişin önemini vurgulamaktadır.