Kanser tedavisinin geleceği çok daha parlak hale geldi. Araştırmacılar hastaların dijital ikizlerini yarattılar ve onları sanal kobay olarak kullanarak, sahip oldukları kanser türüne karşı hangisinin en etkili olacağını tahmin etmek için farklı ilaçları denediler.
Bilim insanları, tedavilerin ne kadar işe yarayacağını tahmin etmek için kanser hastalarının ‘dijital ikizlerini’ yarattı
Araştırmacılar kanser tedavisini çok daha kolay hale getirmek için, kanser hastalarının dijital ikizlerini yaratarak, sanal kobay olarak kullanılabilirler, tedavilerin etkinliğini karşılaştırmak ve bir hastanın nasıl yanıt vereceğini tahmin etmek için klinik deneyleri yeniden canlandırabilirler.
Dr. Uzma Asghar, şu anda Londra’daki Royal Marsden NHS Foundation Trust’ta çalışan bir danışman tıbbi onkolog ve kişiselleştirilmiş kanser tedavilerine odaklanan bir biyoteknoloji şirketi olan Concr’ın kurucu ortağı ve Baş Bilim Sorumlusu. “Bazıları başarılı olacak, ancak çoğu olmayacak. Dijital ikizleri bireysel hastaları temsil etmek, klinik deney grupları oluşturmak ve gerçek hastalarla test etmeden önce tedavilerin başarılı olma olasılığını görmek için karşılaştırabiliriz.”
Araştırmacılar teknolojilerine FarrSight-Twin adını verdiler. Bu, astrofizikçiler tarafından yaygın olarak kullanılan ve büyük miktarda moleküler ve hasta verisine uygulanan gelişmiş algoritmalara dayanıyor. Bu, farklı onkoloji veri kümelerinin tek bir bütünsel hasta tepkisi modeline entegre edilmesini sağlıyor.
Basitçe söylemek gerekirse, her dijital ikiz, farklı tedavi türleri görmüş binlerce kanser hastasından alınan biyolojik verilerden yaratılıyor. Tüm veriler, tümörlerinden alınan moleküler verilerle gerçek bir hastanın kanserinin ikizini yeniden oluşturmak için birleştiriliyor. İkiz daha sonra doğrudan yayınlanmış klinik deneylerden alınan tedavilere tabi tutulabilir.
Araştırmacılar, dijital ikizler üzerindeki sanal klinik deneylerinin, iki farklı ilaç tedavisinin karşılaştırıldığı meme, pankreas veya yumurtalık kanseri olan hastaları içeren gerçek faz II veya III klinik deneylerinin sonucunu doğru bir şekilde tahmin ettiğini buldular.
FarrSight-Twin’in kendileri için en iyi olacağını tahmin ettiği tedaviyi alan hastalarda yüzde 75 yanıt oranı vardı; farklı bir tedavi alan hastalarda görülen yüzde 53,5 yanıt oranına kıyasla. Yanıt oranı, tedaviden sonra kanseri küçülen veya kaybolan hastaların yüzdesidir.
Araştırmacılar şu anda Farr-Sight Twin’i, teknolojinin üçlü negatif meme kanseri olan hastalar için hangi mevcut tedavilerin en iyi işe yaradığını tahmin etmeye yardımcı olup olamayacağını görmek için kullanıyorlar. Bu, daha hızlı büyüme oranına ve daha yüksek yayılma riskine sahip daha agresif bir tümör türü. Concr, Londra Kanser Araştırma Enstitüsü (ICR), Durham Üniversitesi ve yine İngiltere’deki Royal Marsden Hastanesi’nden araştırmacıların iş birliğidir.
36. Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Örgütü-Ulusal Kanser Enstitüsü-Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği’nde kanser tedavisine hasta yanıtını tahmin etmek için dijital ikiz teknolojisinin kullanımıyla ilgili bulgularını sundular.