Kanser tedavisi olarak potansiyeli bilinen bir tırtıl mantarından elde edilen bir kimyasal üzerinde yapılan yeni bir araştırma, hücre büyüme sinyallerini bozmak için genlerle nasıl etkileşime girdiğini gösterdi. Bulgular, yeni kanser ilaçları geliştirmeye yönelik umut verici bir adımdır.
Kordycepin adı verilen kimyasal, kanserde yaygın olan aşırı aktif hücre büyüme sinyallerini kesintiye uğratarak, mevcut birçok terapiye kıyasla sağlıklı dokular üzerinde daha nazik olabilecek bir tedavi yaklaşımı sunabilir.
Nottingham Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden bilim insanları, bu mantarlarda bulunan ilaçlardan biri olan kordycepin’i inceleyerek, tırtıllar üzerinde büyüyen bir parazitik mantarın çeşitli hastalıklar için potansiyel bir tedavi olarak nasıl çalışabileceğini araştırıyorlar.
Tırtıl mantarları Asya’da sağlıklı bir gıda ve geleneksel tıp olarak ünlüdür. Cordyceps militaris tarafından üretilen ve tırtılları enfekte eden güzel turuncu bir mantar olan Cordyceps militaris, bir dizi çalışmada kanser ilacı olarak umut vadetmektedir, ancak şimdiye kadar nasıl çalıştığı belirsizdi.
Gen Aktivitesinin Yüksek Verimli Analizi
Eczacılık Fakültesi’nden Dr. Cornelia de Moor tarafından yönetilen araştırma ekibi, yüksek verimli teknikler kullanarak, cordycepin’in birden fazla hücre hattındaki binlerce genin aktivitesi üzerindeki etkilerini ölçtü. Araştırma, cordycepin’in etkilerini veri tabanlarına depolanan diğer tedavilerin etkileriyle karşılaştırdı ve her durumda hücrenin büyümeyi teşvik eden yollarında etki ederek çalıştığını gösterdi.
Hücrenin içinde cordycepine ne olduğunu inceleyen ekip, cordycepin’in hücrenin enerji taşıyıcısı ATP’nin bir analoğu olan cordycepin trifosfata dönüştürüldüğünü doğruladı. Cordycepin trifosfatın hücre büyümesi üzerindeki etkilerin muhtemel nedeni olduğu ve dolayısıyla kanser hücrelerini doğrudan etkileyebilen molekül olduğu gösterildi.