UCL ve Sidney Üniversitesi’nden yapılan yeni bir çalışma, merdiven çıkma mağazaya bisikletle gitme gibi küçük günlük egzersizlerin kan basıncını düşürebileceğini ortaya koyuyor.
Device-Measured 24-Hour Movement Behaviors and Blood Pressure: A 6-Part Compositional Individual Participant Data Analysis in the ProPASS Consortium
Araştırma ekibi, gün içinde bir hareket davranışını başka bir hareket davranışıyla değiştirmenin kan basıncıyla nasıl ilişkili olduğunu görmek için, beş ülkede 14 bin 761 gönüllünün sağlık verilerini analiz etti.
Uyku, Ayakta durma, Yavaş yürüme (dakikada 100 adımdan az tempo)
Hızlı yürüme (dakikada 100 adımdan fazla tempo), Ayakta durma
Yoğun egzersiz (koşu, bisiklete binme veya merdiven çıkma gibi).
Hareketsizliği Egzersizle Değiştirme
Sonuçlar, beş dakikalık daha az aktif davranışın egzersizle değiştirilmesinin sistolik kan basıncını (SBP) 0,68 mmHg ve diyastolik kan basıncını (DBP) 0,54 mmHg azaltabileceğini gösterdi.
Her katılımcı, 24 saatlik gün boyunca aktivitelerini ölçmek için uyluklarına taktıkları giyilebilir bir ivmeölçer cihazı kullandılar ve kan basınçları ölçüldü.
Katılımcıların ortalama 24 saatlik günü yaklaşık yedi saat uyku, 10 saat oturma gibi hareketsiz davranış, üç saat ayakta durma, bir saat yavaş yürüme, bir saat hızlı yürüme ve sadece 16 dakika koşu ve bisiklete binme gibi egzersiz aktivitelerinden oluşuyordu.
Bu verileri kullanarak ekip, bir bireyin belirli bir süre boyunca bir davranışı başka bir davranışla değiştirmesinin kan basıncı üzerindeki etkisini tahmin etmek için her gün bir davranışın çeşitli miktarlarını başka bir davranışla değiştirmesi durumunda ne olacağını modelledi.
Çalışmada yer alan UCL’den ProPASS Müdür Yardımcısı Profesör Mark Hamer “Bulgularımız, ProPASS konsorsiyumu gibi araştırma platformlarının, klinik ve halk sağlığı açısından önemli öneme sahip nispeten ince egzersiz, uyku ve hareketsiz davranış kalıplarını belirlemede ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.”
Ekip, kan basıncı üzerindeki etkiyi tahmin etmek amacıyla bir bireyin bir davranışı diğerine göre çeşitli miktarlarda değiştirmesi durumunda ne olacağını istatistiksel olarak modelledi ve hareketsiz davranışı günde 20-27 dakikalık egzersizle değiştirmenin, nüfus düzeyinde kardiyovasküler hastalığı potansiyel olarak %28’e kadar azaltabileceğini buldu.